Annonce

En dreng kigger ind i kameraet fra en trætop.

Dagtilbud bremser børns vilde lege af frygt for forældrene


Bekymringer om forældrenes reaktioner får pædagogisk personale til at gribe ind over for børns vilde leg. Legeforskere opfordrer dagtilbud til at indføre legepolitik.

Annonce

I Friluftsinstitutionen Fuglevænget, hvor Gitte Nielsen er pædagogmedhjælper, er der god mulighed for at klatre i træer og lege vildt. Det er lige noget for 4-årige Magnus (t.v.) og 5-årige August. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Bekymringer om, hvad forældrene vil sige, hvis deres barn slår sig i institutionstiden, får mange ansatte til at gribe ind over for børns vilde leg. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt pædagogisk personale i dagtilbud.

To ud af tre (66 procent) svarer, at de bekymrer sig om forældrenes reaktioner. Blandt dem griber syv ud af 10 ind i børnenes leg mindst en gang om ugen. Det er oftere end de ansatte, der ikke bekymrer sig – her er det kun godt halvdelen, der bremser børnene.

Ifølge legeforsker Helle Marie Skovbjerg er der en tendens i samfundet til at ville kontrollere børns leg – især fra forældrenes side.

Børn skal slå sig

“Institutionerne må gå forrest og kommunikere tydeligt til forældrene, at vi er en børnehave, hvor børn bliver udfordret fysisk og risikerer at komme til skade. De skal have skrammer og slå hovedet – det er en pædagogisk kvalitet i sig selv,” siger Helle Marie Skovbjerg til Fagbladet FOA.

Motorikvejleder Mads Brodersen bakker op og tilføjer, at småskaderne er med til at ruste børnene.

“Selvfølgelig er det aldrig rart at aflevere et barn, der er gået lidt i stykker. Men vi må bremse bekymringshysteriet og acceptere, at børn får blå mærker, hudafskrabninger og i værste fald en brækket arm. Det er sådan, de lærer, hvad der er farligt,” siger Mads Brodersen.

Lad fagligheden fylde

FOAs undersøgelse viser også, at 21 procent er mere forsigtige i dag end for to år siden, når det gælder børns farlige leg. 64 svarer, at de sætter det samme antal grænser for børnenes farlige leg, mens 4 procent er mindre forsigtige i dag.

Ifølge Mads Brodersen er et godt råd at sætte sig sammen i personalegruppen for at diskutere personlige grænser og faglige argumenter for forskellige vilde lege.

“Må børnene eksempelvis klatre i træer eller lege med kontorstolen? Et argument kunne være, at leg med kontorstolen stimulerer labyrintsansen, som hjælper os med at holde balancen. Og at klatre i træer styrker håndkoordinationen og er med til at styrke mestringsoplevelsen og selvværdet. Lad fagligheden fylde, hvis angsten for ulykker sniger sig ind på jer,” tilføjer Mads Brodersen.


Hvad er farlig leg?

Den norske forsker Ellen Beate Sandseter har tidligere identificeret seks farlige lege, som er gode for børn at udforske.
1. Undersøge højder: Mindsker risikoen for højdeskræk.
2. Opleve høj fart: Mindsker frygten for følelsesbetinget bevægelse.
3. Udforske farlige redskaber.
4. Nærme sig farlige elementer som ild og vand: At forhindre lege kan øge risikoen for fobier.
5. Fysisk kamp: Mindsker angsten for dramatiske situationer samt socialangst.
6. Ud på egen hånd: Hjælper børn til at overvinde frygten for adskillelse fra nærtstående personer.
Kilde: Ellen Beate Sandseter ‘De antifobiske effekter af spændingsoplevelser’ offentliggjort i det anerkendte faglige tidsskrift Evolutionary Psychology.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev