Annonce

Kvinder der spiller Fodbold Fitness

Sådan kommer du i form med Fodbold Fitness

Fodbold Fitness får masser af voksne kvinder og mænd ud på banerne, for det er sjovt at spille småspil. Nybegyndere er også velkomne.

Annonce

Fodbold Fitness er et initiativ fra DBU og DGI for at få flere voksne til at spille fodbold. I starten var Fodbold Fitness for begge køn, men nu er det typisk for kvinder, mens mænd kan gå til ‘Motionsfodbold’. Konceptet er det samme. Der er pt. cirka 480 hold i 386 foreninger landet over: 165 kvindehold, 94 mandehold og 127 mixhold. Her træner cirka 7.700 personer Per Kjærbye

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

“Det starter med, at man vil være sund, men så opdager man, at det er sjovt. Sådan begynder mange på Fodbold Fitness,” siger Laila Ottesen, forsker på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring med speciale i Fodbold Fitness.

Læs også: 4 trin til en bedre søvn

Fodbold Fitness er fleksibel motionsfodbold for voksne. Det foregår en gang om ugen i 386 foreninger landet over og er både for begyndere og for dem, der har spillet før. 

En træner laver opvarmning, øvelser og sætter småspil i gang. Det kan være tre spillere mod tre eller fire mod fire alt efter, hvor mange der kommer.

Drop dårlig samvittighed

Der er ingen kampe og turneringer i Fodbold Fitness, kun træningsaftener. Derfor er det ikke så vigtigt, om alle møder op hver gang: 

“Fleksibiliteten er afgørende for, at voksne med børn og job kan være med. Skal du til forældremøde, behøver du ikke føle, at du svigter fodboldholdet,” forklarer Laila Ottesen. 

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra 'Rigtige mænd': Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

Det sociale har dog stor betydning for deltagerne: 

“Du kan have mange gode intentioner om en sund livsstil, men hvis du kun træner af pligt, holder det ikke. Ved Fodbold Fitness møder du andre, I griner sammen og spørger ind til hinandens liv, og træningen og hyggen bliver vigtig for deltagerne. Sundhed listes ind samtidig,” siger hun. 

En del kvinder oplever ifølge Laila Ottesen, at de med Fodbold Fitness bliver lukket ind i et fodboldfællesskab, som deres mand og børn måske er med i, men som de ikke selv har haft adgang til. 

Sådan kommer du i gang

1. Udstyr

  • Sko til at træne i. Du kan godt spille uden fodboldstøvler og benskinner.
  • Shorts.
  • T-shirt

2. Tag en ven med
Spørg en ven eller kollega, om han/hun vil med til Fodbold Fitness. Det er motiverende at have nogen at følges med.

 

3. Find en klub
386 foreninger landet over har Fodbold Fitness. På hjemmesiden ‘Bevæg dig for livet’ kan du finde en oversigt, som er opdelt efter postnumre. Find din nærmeste klub her.

Derfor er boldspil så god motion

  • De mange små spurter, opbremsninger, hop, vendinger og accelerationer gør, at fodbold er en alsidig træningsform.
  • Fodboldtræning giver styrke og balance, der nedsætter risikoen for fald, knoglebrud og rygproblemer.
  • Risikoen for hjerte-kar-sygdomme reduceres, fordi blodtryk, kolesterol og fedtprocent falder, mens kondital, hjertefunktion og fedtforbrænding forbedres.
  • Træningen forebygger blandt andet diabetes 2 og styrker knoglerne.
  • Få timers fodboldtræning om ugen halverer kvinders risiko for hjerte-kar-sygdomme, viser en gennemgang af de seneste ti års forskning.

Kilder: Professor Peter Krustrup, Syddansk Universitet, i hæftet ’Fodbold Fitness – din sunde og fleksible mulighed’, og Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev