Annonce

Conny Nielsen sidder i sin stue

Conny fik 88.000 kroner efter fyring som 70-årig

Conny Høyer-Nielsen blev fyret som 70-årig. Med FOAs hjælp har hun fået tre måneders ekstra løn gennem et forlig.

Annonce

”Lederen spurgte flere gange, hvornår jeg ville på pension. Jeg svarede, at jeg vil fortsætte mange år endnu. Jeg elsker mit arbejde,” fortæller 71-årige Conny Høyer-Nielsen, der har fundet nyt arbejde hos et hjemmeplejefirma.  Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Da social- og sundhedshjælper Conny Høyer-Nielsen mødte til tjenstlig samtale i hjemmeplejen i Aarhus Kommune i august sidste år, var hun ikke sikker på, hvad der skulle ske. 

Men den 70-årige kvinde forventede på ingen måde, at det skulle blive hendes sidste arbejdsdag.

”Samtalen sluttede med, at jeg blev fyret. Jeg måtte ikke engang gå ud og fortælle det til mine kolleger. Jeg skulle gå ud ad bagdøren, og de havde indkaldt en afløser,” fortæller Conny. 

”Jeg blev dybt chokeret og dybt, dybt ked af det,” siger hun.

Afviste anklager

Under den tjenstlige samtale blev Conny anklaget for at nægte at tømme borgernes køleskabe for gamle madvarer, for ikke at anerkende lederen som leder og for at mobbe en kollega. Det afviste Conny. 

”Jeg nægtede ikke at tømme køleskabe, men nævnte at vi havde brug for tid, hvis vi også skulle løse den opgave. Jeg har også sagt, at jeg ikke mente, vores leder havde en ordentlig måde at tale til os på,” fortæller Conny.  

Hun påtog sig ofte at være en slags talsperson for aftenvagten. 

”Jeg sagde ting, der måske ikke var populære. Men jeg sagde dem på en ordentlig måde. Og jeg mener ikke, jeg har mobbet en kollega. Det var en kollega, jeg har hjulpet meget, og hun har også afvist, at jeg skulle have mobbet hende,” siger Conny Høyer-Nielsen.

Jeg følte ikke altid, der blev talt pænt til os, og det påtalte jeg.

Conny Høyer-Nielsen.

Forlig

Conny Høyer-Nielsens tillidsrepræsentant gik til FOA Århus. Her mente man, at Conny var fyret på et tyndt grundlag og tog sagen op. I første omgang fastholdt kommunen fyringen, men efter flere forhandlingsrunder blev der indgået forlig. 

”Jeg fik tre måneders ekstra løn og udbetalt optjent afspadsering. Den skulle ellers have været afviklet i min fritstillingsperiode,” fortæller Conny Høyer Nielsen. 

Ifølge teksten om forliget fik Conny Høyer-Nielsen sin godtgørelse i henhold til Funktionærloven, fordi opsigelsen ikke kan anses som rimeligt begrundet. Det var en stor lettelse for Conny, at FOA Aarhus gik ind i sagen og forhandlede et forlig på plads for hende: 

”Jeg var ked af det og græd meget i den periode. Jeg tror, jeg havde en depression, så det var dejligt, at FOA klarede alt for mig,” siger Conny. 

HR-chef i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Vibeke Sjøgren, kan ikke udtale sig om en personsag. Men hun understreger, at det er FOAs vurdering, at fyringen var usaglig.

”Det er forståeligt, at de involverede bliver påvirkede og kede af det i sådanne situationer. Og det er almindelig praksis at indgå forlig i forhandling med den faglige organisation, når der er uenighed i fyringssager,” siger hun. 

I dag har Conny Høyer-Nielsen fået nyt arbejde i en alder af nu 71 år.  

”Jeg er begyndt at arbejde hos CareLink. Det hjalp mig meget at komme i arbejde igen. Jeg har ingen planer om at stoppe, så længe jeg kan bruges, og borgerne er glade for mig,” fastslår hun.

Vejen til godtgørelse

2017

August

Conny Høyer-Nielsen er til tjenstlig samtale og bliver varslet opsagt og fritstillet.

Connys tillidsrepræsentant kontakter FOA Århus.

September

Conny modtager opsigelsen.

Oktober

Aarhus Kommune afviser at trække opsigelsen eller betale godtgørelse for usaglig opsigelse.

November

FOA sender sagen til KL med anmodning om behandling i Afskedigelsesnævnet.

December

Aarhus Kommune indgår forlig med FOA og udbetaler tre måneders løn svarende til 88.528 kroner og dertil 7.996 kroner for optjent afspadsering.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev