Annonce

Mand med briller og blåt tøj står foran en grøn port, mens han kigger ind i kameraet.

Tidligere ansat i plejefirma: Rystet over store lønfejl

Den nu lukkede virksomhed Hjemmeplejen Limfjord har i årevis betalt sine medarbejdere for lidt i løn og pension. Leif Klausen er én af dem, der havde mange penge til gode.

Annonce

Et løntjek afslørede, at Leif Klausen ikke havde fået udbetalt pension i årevis. I alt havde han 182.000 kroner til gode i pension. Derudover har han fået 12.000 kroner tilbage for manglende lønudbetaling. Lars Horn

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

I otte år nåede Leif Klausen at arbejde for Hjemmeplejen Limfjord. Et job, han har været glad for blandt andet på grund af en dygtig leder og gode kollegaer.

Men hvad, Leif Klausen ikke vidste, var, at der i årevis har gemt sig fejl på hans løn- og pensionsopgørelse. Noget, han først for nyligt fandt ud af, efter et løntjek hos FOA.

“Jeg troede fuldt og fast på, at min løn- og pensionsudbetaling kørte, som den skulle. Det er selvfølgelig noget, jeg selv burde have tjekket, men jeg har ikke vidst, hvad jeg skulle kigge efter,” erkender Leif Klausen.

Ingen pension og for lidt løn

Hjemmeplejen Limfjord har siden 2008 leveret hjemmepleje til borgere i Skive Kommune. Den private virksomhed gik konkurs i starten af året, men nåede inden da at vokse sig til en stor virksomhed med omkring 80 medarbejdere.

Leif Klausen havde ikke den fjerneste idé om, at der var rod i økonomien hos arbejdsgiveren. Det gik op for ham, da han så resultatet af FOAs løntjek: I alt havde han 182.000 kroner til gode i pension, som nu er indsat i pensionsselskabet. Derudover har han fået 12.000 kroner tilbage for manglende lønudbetaling.

“Da jeg første gang hørte beløbet, var jeg rystet. Det er jo penge, jeg skal have gavn af, når jeg engang bliver gammel,” forklarer den 39-årige midtjyde, som fremover vil få et løntjek, hvis han får en mistanke om fejl.

Lønsjusk for op mod 1 mio. kroner


Leif Klausen er langt fra den eneste, der har haft penge til gode i firmaet. Efter et større løntjek fandt FOA Skive lønfejl hos omkring 20 medlemmer ansat på stedet, og det samlede beløb lå et sted mellem 850.000 og en million kroner.

“Der var især tale om manglende pensionsudbetaling, men også forkert løn. Flere medlemmer havde mere end 100.000 kroner til gode,” forklarer afdelingsformand i FOA Skive Patrick Olesen til Fagbladet FOA.

Han tror ikke, at virksomheden har begået fejlene med vilje, men ledelsen har simpelthen ikke haft nok styr på den økonomiske del.

“Ledelsen har haft hjertet på rette sted, når det gælder hjemmepleje. Men når det kommer til økonomi, har man ikke omgivet sig med de rigtige folk, og så sker der fejl,” siger han.

Virksomhedsejer: Jeg har begået én fejl

Ud over manglende løn- og pensionsudbetaling, skyldte virksomheden sine medarbejdere feriepenge for omkring en million kroner. Pengene er nu er blevet udbetalt gennem Lønmodtagernes Garantifond.

Læs også: Ansatte mangler over en million i feriepenge: Vi føler os som gidsler

Den tidligere ejer Karin Nielsen, som er uddannet sygeplejerske, erkender at have begået en enkelt fejl.

“Jeg har begået én fejl, nemlig at jeg fejlagtigt troede, at timelønnede ikke optjente pension. Men den fejl rettede jeg, da jeg blev gjort opmærksom på den. Alle pengene er nu betalt tilbage,” siger Karin Nielsen.

På spørgsmålet om, hvorvidt der generelt har manglet styr på økonomien, svarer hun:

”Det er jeg ikke enig i. Vi har overholdt overenskomsten og har betalt medarbejderne en løn, der lå over det gennemsnitlige niveau. Mere har jeg ikke at sige om den sag,” siger hun og afslutter samtalen.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev