Annonce

Ordblind pædagogmedhjælper læser bog for børn i sofa

Mona var ordblind: Nu deler hun glæden ved at læse med børnene

Efter et ordblindekursus er Mona Marie Jensen blevet så glad for at læse, at hun er startet på aftenskole.

Annonce

“Jeg har før læst højt for børnene, men ikke så meget, som jeg gør nu. Jeg er stadig ved at lære, men det går bedre og bedre," siger Mona Marie Jensen. Hun var i 2017 på et kursus for ordblinde. Find information om, hvordan du også kan komme på kursus i bunden af artiklen. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Hele livet har ord og bogstaver drillet pædagogmedhjælper Mona Marie Jensen. I folkeskolen gik hun i ordblindeklasse, og på arbejdet har hun altid spurgt sine kolleger, når hun skulle stave noget. 

“Jeg har været åben om, at jeg var ordblind. Men det har alligevel været lidt pinligt at bede om hjælp,” siger Mona Marie Jensen, der er pædagogmedhjælper i institutionen Klatretræet i Høje-Taastrup Kommune. 

Læs også: Alle kommuner tilbyder nu gratis kurser til ord- og talblinde

Det behøver hun ikke længere. På et ordblindekursus gennem projektet ‘Bedre til ord, tal og IT’ har Mona fået hjælpemidler med stavekontrol, når hun for eksempel skal skrive på institutionens iPad. 

Frivillig aftenskoleelev

Ud over at hjælpemidlerne har gjort arbejdsdagen lettere, er Mona blevet bedre og mere tryg ved ord. Efter kurset, hvor de startede med at lave krydsogtværser, er hun blevet bidt af mere udfordrende opgaver. 

“Jeg har altid købt ‘Ude & Hjemme’ og kigget i det, men at tage en bog frem om aftenen for at læse – det har jeg aldrig gjort før.” 

Til at starte med har Mona kastet sig over børnebøger. Læreren har rådet til ikke at gabe over tekster, der er for svære, men at hæve niveauet lidt ad gangen. Kurset sluttede i november 2017 efter ni ugers undervisning én gang om ugen. 

Efterfølgende har Mona sammen med nogle af sine medkursister overtalt læreren til at oprette et frivilligt aftenskolehold. 

“Jeg er begyndt at læse meget mere, end jeg har gjort hele mit liv. Derfor kunne det være rart at fortsætte,” siger hun.

Selvværd har fået et boost

Kurset har givet Mona Marie Jensen et selvværdsboost, og hun vil anbefale andre, som er ordblinde eller har faglige problemer, at tage imod tilbuddet. 

“Jeg sagde ja, fordi jeg gerne vil være bedre til dokumentation på arbejdet, men også for min egen skyld. Jeg har virkelig haft glæde af det.”

Læs mere om, hvordan du som medlem af FOA kan komme på kursus her.

Ordblindeuge

I uge 40 er det international ordblindeugeDu kan finde arrangementer i hele landet her.

FOA, 3F og Kommunernes Landsforening (KL) er gået sammen om projektet 'Bedre til ord, tal og IT'. 

Det begyndte i 2015 med et pilotprojekt, hvor ansatte i 15 kommuner fik tilbudt kurser i dansk, matematik og IT. Projektet var så stor en succes, at det nu er muligt at komme på kursus i arbejdstiden med fuld løn over hele landet. 

For at komme på kurset 'Bedre til ord, tal og IT' kræver det en indsats af hele arbejdspladsen - alle medarbejdere får testet deres færdigheder. 

Som enkeltperson kan du gøre din tillidsrepræsentant og leder opmærksom på, at tilbuddet eksisterer. Kurserne tager mellem 40 og 80 timer

Læs mere her

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev