Annonce

to kvinder og en mand står ved hver deres talerstol, mens manden holder en folder i hånden

Nyt psykiatriudspil med FOA-aftryk


Bedre overgang fra behandlingspsykiatri til socialpsykiatri, en styrket indsats på bostederne samt flere sengepladser. Sådan lyder nogle af initiativerne i regeringens psykiatriudspil.

Annonce

Regeringen præsenterede i dag fredag 21. september sit psykiatriudspil ’Vi løfter i fællesskab’. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Der var enkelte, men tydelige ’FOA-aftryk’, da regeringen i dag præsenterede sit psykiatriudspil ’Vi løfter i fællesskab’ med 43 initiativer frem mod 2025.

Blandt andet vil regeringen sikre en bedre overgang fra behandling i psykiatrien til indsatser i socialpsykiatrien – blandt andet ved at afsætte midler til obligatoriske udskrivningsaftaler og koordinationsplaner for alle voksne, indlagte psykiatriske patienter.

Det udspil læner sig meget op ad, hvad FOA tidligere har foreslået. Alligevel er det med blandede følelser, at formanden for FOAs social- og sundhedssektor, Torben Hollmann, tager imod regeringens samlede udspil.

Ikke helt i mål

”Regeringen viser velvilje til at løse en række problemer på psykiatriområdet. Problemer, som vi mange gange har gjort opmærksom på. Alligevel kommer man ikke helt i mål med at løse opgaven med at styrke kvaliteten i socialpsykiatrien,” siger Torben Hollmann til Fagbladet FOA.

Han peger blandt andet på, at regeringen har afsat 120 millioner kroner til at styrke kvaliteten i socialpsykiatrien – heriblandt 65,4 millioner kroner til blandt andet et kompetenceløft i kommunerne og af botilbud.

Men nærlæser man teksten, går de 65,4 millioner kroner ikke kun til kompetenceudvikling af medarbejderne på bostederne, men også til blandt andet god faglig ledelse, et ledernetværk samt et udgående indsatsteam. Derudover har regeringen afsat 10 millioner kroner til rekrutterings- og fastholdelsesindsatser.

Brug for mere faglighed

”Vi har akut brug for ansatte, der har kompetencer til at håndtere medicin og vurdere, om en borger skal til lægen eller indlægges. Som det er nu, er personaleudskiftningen og brugen af vikarer uden sundhedsfaglig baggrund alt for stor på mange socialpsykiatriske botilbud. Her rækker 10 millioner kroner ikke særligt langt,” tilføjer Torben Hollmann.

Under dagens pressemøde erkendte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at handlingsplanens bevillingsniveau ikke er udtømmende.

”Hvis man spørger, om vi nu har lagt et bevillingsniveau ind over psykiatrien, som holder fremadrettet, så må svaret være: Det har vi ikke. Jeg forudser, at vi ved siden af denne plan år for år kommer til - sammen med kommunerne og regionerne – at se på, hvordan vi prioriterer vores sundhedsvæsen, deriblandt det psykiatriske område bedst. Så det her er jo ikke udtømmende,” lød det fra statsministeren.

Mange tomme pladser i psykiatrien


I planen indgår det blandt andet også at afsætte 100 millioner kroner til nye intensive sengeafsnit. Antallet af færdigbehandlede patienter i psykiatrien skal nedbringes, så der kan frigøres op til 65 sengepladser, og antallet af genindlæggelser skal ned med 15 procent frem mod 2025.

Derudover skal visitationskriterierne til de 150 særligt sikrede psykiatriske pladser justeres, så det bliver nemmere for kommunerne at visitere en borger til én af pladserne. Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, hvordan mange af de særligt sikrede pladser står tomme på trods af, at behovet for pladserne er stort.

Læs også: Mange nye pladser i psykiatrien står tomme


Om regeringens psykiatriudspil

Baggrunden for planen er blandt andet en stigning i antallet af patienter i voksenpsykiatrien på cirka 28 procent samt i børne- og ungdomspsykiatrien på cirka 54 procent fra 2010 til 2017.

Planen består af i alt 43 initiativer på tværs af fem ministerier.

Der er samlet afsat 2,1 milliarder kroner de næste fire år til at løfte indsatsen for mennesker med psykiske problemer.

Kilde: Regeringens handlingsplan ’Vi løfter i fællesskab’ præsenteret ved et pressemøde 21. september 2018.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev