Jendra
Fyhn fylder kebab
i de grove madpandekager, der er dagens lune ret. Han
går i 7. klasse og
siger, at han ikke
kan finde ud af engelsk og tysk. I de
timer er han i stedet
i praktik i køkkenet.
“Vi kunne slet ikke
have denne madordning, hvis ikke børnene hjalp til,” siger køkkenleder Jette Jensen.
Niels Åge Skovbo
Af
Ingrid Pedersen
Journalist
Køkkenleder Jette jensen sørger for sund frokost til eleverne på Mølholm Skole i Vejle. Hun har haft besøg af to forskere fra DTU, fordi hun er god til at fylde fuldkorn og grove grøntsager i børnenes mad.
Forskerne samlede viden og erfaring til Fødevarestyrelsens vejledning om sund skolemad. Læs mere her.
Forskere
fra DTU har
fulgt køkkenleder
Jette Jensens arbejde
i en uge for at se,
hvordan man får
proppet fuldkorn
og grove grøntsager
i skolemaden.
“Men jeg lærte også
selv at komme mere
fiberholdige grøntsager
som rødkål og
spidskål i salaten,”
fortæller hun.
Niels Åge Skovbo
Sundt slik. Melder
sukkertrangen sig,
kan man købe et lille
kræmmerhus med
rosiner og blandede
nødder for fem kroner.
Eleverne sørger
for at veje varerne
og lave de små pakker
klar.
Niels Åge Skovbo
Betaling for at hjælpe i køkkenet er gratis frokost. Der er
aldrig mangel på elever,
der melder sig
til køkkenarbejdet.
Niels Åge Skovbo
De elever, der har rester
med fra familiens
middagsbord, kan
få maden varmet
i en af køkkenets
fire mikroovne.
Det er en opgave
for de elever, der
hjælper i køkkenet.
Niels Åge Skovbo
Tidligere gik mange af de
store elever i centret for at købe
chips og cola. Det
har skolen sat en
stopper for. I dag er
der godt gang i salget af sund frokost
på skolen. Da kassen
blev gjort op i dag,
var der solgt for
over 3.700 kroner.
Niels Åge Skovbo
Værsgo’. Rester af
salat og andet, der
har været på buffeten og ikke må bruges næste dag, serveres for skolens
høns, som 4. klasserne passer.
Niels Åge Skovbo
Sund skolemad
I Fødevarestyrelsens anbefaling, som køkkenleder Jette Jensen har leveret inspiration til, står:
- Vælg gerne produkter med Nøglehullet og Fuldkornslogoet.
- Vælg grønsager og frugt efter sæson.
- Brug flere grønsager end frugt og lad grove grønsager udgøre mindst halvdelen af grønsagerne.
- Brug både fed og mager fisk samt forskellige udskæringer af kød og fjerkræ. Begræns brugen af forarbejdet kød og kød fra firbenede dyr.
- Brug både kartofler og forskellige kornprodukter som ris, pasta og brød.
- Brug forskellige typer af planteolier, for eksempel oliven- og rapsolie.
Kilde : ‘Fødevarestyrelsen guide - til sundere mad i skolen’.