Annonce

Pia Heidi Nielsen portræt, kun overkrop, udendørs.

Ny sektorformand: Køkkenpersonale i dagtilbud har urimelige vilkår


Køkkenpersonalet i landets daginstitutioner er reelt på valg hvert andet år, hvor det afgøres, om institutionen skal have fælles madordning, eller om børnene skal have madpakker med hjemmefra. ”Helt urimeligt,” siger sektorformand i FOA.

Annonce

Pia Heidi Nielsen er ny formand for FOAs Kost- og Servicesektor og har netop taget hul på sin første arbejdsuge. Jørgen True

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Hvert andet år stemmer forældrene eller forældrebestyrelserne i landets daginstitutioner om børnenes madordning. Skal der serveres fælles måltider i institutionen, eller skal børnene have hver deres madpakke med hjemmefra? 

Læs også: Ny sektorformand: Højere løn og bedre uddannelse til medlemmer

Men selv om valget umiddelbart kun står om maden, har det også stor betydning for køkkenpersonalet. Hvis madpakkerne vælges til, mister de nemlig deres arbejde, for så skal der ikke længere laves hverken morgenmad, frokost eller snacks i løbet af dagen. Og det er en helt urimelig situation at være i, mener nytiltrådt sektorformand i FOAs Kost- og Servicesektor, Pia Heidi Nielsen.

”Vi har simpelthen ikke andre områder, hvor man er ansat under de vilkår, at der hvert andet år reelt stemmes om, hvorvidt man er ansat eller ej de næste to år. Man er ikke sikker i jobbet, og selvom forældrebestyrelsen vælger at køre med madordning i to år mere, så kommer man jo under pres ved hver afstemning, og det er jo et helt urimeligt vilkår,” siger Pia Heidi Nielsen.

Fælles måltider er lig med dannelse
Hun er godt klar over, at det for nogle forældre handler om penge, og om der er råd til at betale de mere end 500 kroner per måned, som en madordning typisk løber op i. Men hun understreger, at det er vigtigt at huske på de mange kvaliteter ved fælles måltider i børnenes institution.

Læs også: Ny kvinde klar til formandsposten i FOAs kost- og servicesektor

”For børnene handler det jo både om det sociale fællesskab ved at sidde omkring et bord og nyde den samme mad. Og så er der hele maddannelsen omkring det at indtage maden, som jo også er vigtig. Og det med at prøve nye ting, som man måske ikke spiser derhjemme,” siger Pia Heidi Nielsen.

Køkkenpersonalets arbejdsvilkår skal tjekkes
Pia Heidi Nielsen har netop taget hul på sin første arbejdsuge som nyvalgt formand for FOAs Kost- og Servicesektor, og køkkenmedarbejdernes vilkår står på listen over ting, der skal gøres noget ved.

Læs også: Sektorformand takker af: Mit hjertebarn har været uddannelse

”Jeg tænker, at vi i første omgang skal have en snak med nogle politikere for at gøre opmærksom på problematikken og det pres, som køkkenpersonalet er under på grund af madvalget,” siger Pia Heidi Nielsen.

Jobsikkerhed skal forbedres

Hun er godt klar over, at andre grupper som direktører, andre ledere og akademikere er åremålsansatte, men de kompenseres for jobusikkerheden over lønnen.

”For køkkenpersonalet er der ingen kompensation for usikkerheden i jobbet, men jeg tror, at det er vigtigt at arbejde for at forbedre deres jobsikkerhed. I første omgang via dialog, som jeg ser som første skridt på vejen, og så må vi se, hvad der kan lade sig gøre, siger Pia Heidi Nielsen. 

Læs også: Erfaring giver mere i løn til service- og husassistenter ved jobskifte

En anden ting er, at få et bedre overblik over, hvor mange institutioner, der selv laver maden på stedet, hvor mange, der får den leveret, og hvor mange af børnene, der selv har madpakker med. Det vil stå mere klart, når de igangværende madvalg er afsluttet om et par måneder.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev