Annonce

Kvinde drikker vand

Kend din ret: På job i varmen


Opdateret 15. juni 2023

Mange FOA-medlemmer oplever gener, når de arbejder i bagende sol. Find ud af, hvad arbejdsmiljøreglerne siger om arbejde under stærk varme, og hvordan du bedst klarer dig i heden.

Annonce

Arbejdstilsynet oplyser, at medarbejdere skal have flere pauser og rigeligt væske, når temperaturerne stiger. Colourbox

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

De sidste mange uger har stået på sol og atter sol. Og den næste uges tid ser heller ikke meget anderledes ud.

Arbejder du i disse dage og trækker i en varm arbejdsuniform, oplever du måske store gener på grund af varmen ligesom flertallet af FOA-medlemmerne.

Men hvad siger loven om temperaturerne på en arbejdsplads? Arbejdstilsynet har lavet en vejledning om arbejde i stærk varme og kulde, som de laver arbejdspladsvurderingerne på baggrund af. Læs hvad dine rettigheder er i stærk varme:

Læs også: Sosu'er bliver dårlige i varmen: Shorts er for dyre


Passende temperaturer i arbejdet

En passende temperatur på arbejdspladsen afhænger af, hvor fysisk anstrengende arbejdet er og hvilke arbejdsmetoder, der bliver brugt.

Hvis man spørger Arbejdstilsynet, bør temperaturen under normale klima- og arbejdsforhold holdes på 20-22 °C ved sidestillende arbejde og må ikke overstige 25 °C. 

Hvis du ikke har stillesiddende arbejde, skal temperaturerne helst være lavere.

Det er din arbejdsgivers ansvar at sørge for, at dette bliver overholdt. Det kan blandt andet gøres ved at være opmærksom på de fysiske rammer, såsom store glasruder, lamper og kontormaskiner, der kan være med til at hæve temperaturen på arbejdspladsen.

Men ingen regel uden undtagelse: Under særlige klimaforhold, eksempelvis hedebølge, må det accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C på arbejdspladsen. Det kan dog stadig være nødvendigt at tage nogle forholdsregler for at sikre et sikkert arbejdsmiljø og indeklima.


Må jeg få varmefri?

Der er desværre ikke noget, der hedder varmefri. En varm arbejdsdag er ikke noget, som er reguleret af arbejdsmiljøloven. 

Du kan derfor ikke gå frem fra dit arbejde, når temperaturen sniger sig op mod de 25-30 grader, men arbejdsgiver har et ansvar for at arbejdet i alle led planlægges og tilrettelægges således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Flere pauser og drikkepauser i varmen

Ansatte skal have mulighed for at holde passende pauser, hvis lufttemperaturen er over 35 °C for stillesiddende arbejde. Hvis du derimod har fysisk arbejde eller arbejder udendørs, skal du helst have flere pauser lagt ind i dit skema, hvis temperaturen stiger til over 32 °C.
 
Men overstiger den relative luftfugtighed de normale 40 til 60 procent, så skal der gives pauser ved lavere temperaturer. Pauser bør holdes i lokaler eller udendørs, hvor temperaturen er lavere end i det lokale, man arbejder i.

Hvor meget væske skal jeg drikke?

Dehydrering er en væsentlig risikofaktor ved arbejde i stærk varme. Under normale vejrforhold anbefales det at drikke cirka 1½-2 liter væske dagligt. Ved hårdt fysisk arbejde i varme omgivelser, bør man drikke mindst ½-1 liter i timen for at undgå dehydrering.

Du bør drikke andet end postevand. Sørg for også at få eksempelvis juice, danskvand, sodavand eller saftevand i varmen.

Uniform og påklædning

Personlige værnemidler eller særligt arbejdstøj, for eksempel åndedrætsværn, hjelm, handsker og overtræksdragt, kan isolere og gøre det vanskeligt at afgive varme.

Arbejdstilsynet anbefaler, at påklædningen på arbejdet bør være let, hvis man arbejder under varme- og hedebølge. Såfremt det er et krav at bære uniform i arbejdstiden, som vil betegnes som værende varm, skal pauserne eventuelt være længere.

Arbejde med maskiner

Ubehagelig varme og fugt kan komme fra forskellige maskiner og installationer, for eksempel opvaskemaskiner, ovne, vaskerier, kogeøer, varmeplader og varmeafgivende dele af køle- og fryseanlæg.

Særlige produktionsforhold kan medføre en stigning i temperaturen på grund af kraftig varmestråling. Her skal arbejdsgiver sørge for, at de ansatte skal beskyttes mod strålevarme med egnede foranstaltninger.

Hvad hvis jeg er ældre eller gravid?

Hvis du er gravid, ældre eller har hjerte- eller lungesygdomme, er du i risikogruppen, når temperaturerne er høje. 

Arbejdstilsynet skriver, at disse grupper eventuelt skal have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Er du ikke i stand til at arbejde i varmen, skal du søge læge og få en lægeerklæring til din leder.

Hold øje, og ring 112 ved besvimelse

Hold øje med symptomerne på varmeudmattelse. Det kan være svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine.

Har en kollega disse symptomer, skal vedkommende straks hjælpes ud i køligere omgivelser. Sørg desuden for rigeligt drikkelse til ham eller hende, lyder et råd fra Arbejdstilsynet.

Hvis en af dine kolleger besvimer eller falder om, skal du ringe efter en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, skriver Arbejdstilsynet i deres vejledning.

Hvem skal jeg kontakte?

Er dit arbejdsmiljø for varmt, så sørg for at tale med din arbejdsmiljørepræsentant, så problemerne bliver taget op med lederen på arbejdspladsen. Sådan lyder opfordringen fra forbundssekretær Jens Nielsen, som har ansvaret for arbejdsmiljøpolitik:
 
”Er din leder ikke lydhør, bør du kontakte din FOA-afdeling straks,” siger han.
 
Du har også altid mulighed for at klage helt anonymt til Arbejdstilsynet, som vil vurdere, om de skal lave et tilsyn på arbejdspladsen. Alle kan klage til Arbejdstilsynet, hvis der er mistanke om, at en virksomhed overtræder arbejdsmiljøreglerne.

Hvis du vil bruge din FOA-afdeling, kan du finde oplysninger om din lokalafdeling her.

Opdatering 30. juni 2022: Ovenstående indhold er fortsat gældende. Jens Nielsen er dog ikke længere forbundssekretær hos FOA.

Hvornår er der varme- og hedebølge?

Definitionerne på varme- og hedebølge er meget identiske, men adskiller sig på temperaturen:

Når der er hedebølge, skal middelværdien af de højeste registrerede temperaturer – målt over tre sammenhængende dage på samme sted – overstige 28°C, hvor det ved tilfældet ved en varmebølge er tale om, at middelværdien kun skal overstige 25 °C.

Kilde: DMI
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev