Annonce

Vagtplanlægger Charlotte Søbye laver vagtplaner for Thrurøhus Plejecenter

Her går puslespillet – næsten altid – op


12-timers vagter i weekenderne og fleksibilitet i forhold til at bytte vagter betyder, at halvdelen af medarbejderne på Plejecenter Thurøhus kun arbejder hver tredje weekend.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Maja Rasmussen (tv.) og hendes kolleger lægger tit gule sedler til vagtplanlægger Charlotte Søbye med ønsker til fridage og vagtbytte. Ofte lykkes det at imødekomme ønskerne. Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Gule post-it-sedler og små notater fylder ved vagtplanlægger Charlotte Søbyes kontorbord. De 25 faste kolleger på Plejecenter Thurøhus i Svendborg lægger beskeder til Charlotte om, hvornår de har behov for fri eller ændringer i vagtplanen.

Læs også: 7 ud af 10 FOA-medlemmer mangler indflydelse på weekendvagter

Indimellem lægger de også en pose Matador Mix, fordi de tænker, at det må være et forfærdeligt job at få det hele til at passe. Men sådan har Charlotte, der er uddannet social- og sundhedshjælper, det ikke.

“Jeg er ret vild med at få det hele til at gå op, så alle – eller næsten alle – får deres ønsker opfyldt. Var jeg ikke blevet sosu-hjælper, var jeg nok blevet revisor,” griner hun.

For 10 år siden, da Charlotte Søbye arbejdede som fast dagvagt på Thurøhus, fik hun og et par kolleger en idé: Hvis man rykkede rundt på vagterne og tog nogle længere vagter i weekenderne, kunne kollegerne nøjes med at arbejde hver tredje weekend.

Flertal sagde ja til lange vagter

Efter en snak med leder af plejecentret Pia Silo lavede Charlotte et stort puslespil med vagter på mellem seks og 12 timer og indkaldte personalet til et fællesmøde. Flertallet var med på at afprøve planen med weekendvagt hver tredje uge mod lange weekendvagter.

”Vi mistede én eller to medarbejdere, da vi skiftede. Men de fleste er glade for det, og beboerne også, fordi vi har et flydende overlap i weekenden, så beboerne ikke oplever store vagtskifter. Det giver en større fleksibilitet,” fortæller Pia Silo.

Vagtplanlægger Charlotte Søbye og puslespilsbrikker
Vagtplanlægger Charlotte Søbye har været med til at indføre 12-timers vagter på Plejecenter Thurøhus for at skabe en større fleksibilitet. Heidi Lundsgaard

Weekendarbejdet er hyggeligt

Maja Rasmussen er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på Thurøhus. Hun har tre børn på 10, 12 og 19 år og er glad for kun at arbejde hver tredje weekend, så hun kan være sammen med familien de fleste weekender.

”En 12-timers vagt er lang, men weekenden er alligevel brugt på arbejde. Og så synes jeg, at de lange vagter giver flere gode ting. I løbet af et seks-ugers vagtrul når jeg at arbejde sammen med alle mine kolleger. Både dag-, aften- og nattevagter. Vi kender derfor hinanden og hinandens arbejdsopgaver bedre. De lange vagter gør også, at der er en større fleksibilitet på dagen. Det er lettere at tage på tur, når vi ikke er afhængige af vagtskiftet klokken 15,” siger Maja Rasmussen.

Hun giver Charlotte Søbyes vagtplanssnilde en stor del af æren for, at det fungerer så godt.

Jeg har næsten aldrig oplevet, at jeg ikke kunne få rykket vagter rundt ved behov. Men når jeg kun har vagt hver tredje weekend, er det også lettere at tage en vagt for en kollega. Så vi er generelt gode til at hjælpe hinanden og tage over, så vi alle kan få vores ønsker opfyldt,” siger hun.

Sådan gjorde de på Thurøhus

  • De ansatte kunne vælge, hvordan de ville arbejde, og det har vist sig, at det fungerer bedst, hvis dagvagterne har en 12-timers vagt og en på seks, mens aftenvagterne typisk har 9 timer både lørdag og søndag.
  • Nattevagterne har vagt fra 19-06 én dag og almindelig vagt fra 23-07 den anden.
  • Efter nedskæringer har nogle af aftenvagterne efter eget ønske fået ændret deres vagtplan tilbage til en 5-2-ordning, så de igen arbejder hver anden weekend mod at have fem fridage i træk.
  • I dag arbejder cirka halvdelen hver anden weekend, og den anden halvdel hver tredje.

Kilde: Vagtplanlægger Charlotte Søbye og leder Pia Silo, Plejecenter Thurøhus. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev