Annonce

Blachman i samtale med Abdel Aziz Mahmoud paa Folkemoedet 2018

Blachman: Giv alle en fire dages arbejdsuge

Stod det til Thomas Blachman, arbejdede vi fire dage om ugen. Den femte dag skulle være en statsgaranteret fridag, vi kunne bruge til at synes og sanse, til at få ideer og undgå at blive skilt.

Annonce

"Vi havde en aftale om at aflevere en bedre verden til vores børn, end den vi overtog. Jeg synes, der er et stykke vej igen," sagde Thomas Blachman i en samtale med Abdel Aziz Mahmoud på Folkemødet I Allinge. Pelle Rink

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Mange ting kunne blive bedre, hvis alle havde en fire dages arbejdsuge, og den femte dag var en statsgaranteret fridag. Det kunne modvirke stress, skilsmisser og ensomhed. Det sagde X Factor-dommer Thomas Blachman  i en samtale med Abdel Aziz Mahmoud i et fælles FOA og 3F-arrangement på Folkemødet.

“Man bliver holdt i et jerngreb af hverdagen. Hvis vi arbejdede fire dage om ugen, kunne man bruge den femte dag til at sanse og synes. Så havde vi noget at tale om ved middagsbordet, og på den måde kunne vi undgå at blive skilt,” sagde Thomas Blachman, som samtidig mente, at fridagen kunne medføre, at flere danskere fik et bedre arbejdsliv, og at færre danskere undgik at blive stresset.

“Vi skal beskytte dem, der arbejder for meget. Og vi skal hjælpe dem, der arbejder for lidt,” sagde Blachman til publikums store begejstring.

Ophæv ensomhed

En statsgaranteret fridag skulle også bruges til at tale med andre mennesker, og det ville være med til at løse problemer med ensomhed, som optager Thomas Blachman meget.

Han kalder det ensomhedsophævelse, og mener vi er kollektivt forpligtede til at gøre en indsats.

Læs også: Tidligere Etisk Råd-formand efterlyser anerkendelse af offentligt ansatte

“Jeg kunne tænke mig at opgange blev transformeret til bofællesskaber. Og at vi fandt ud af, hvem vi bor sammen med, og hvordan vi kan hjælpe hinanden,“ sagde Thomas Blachman.

Smitter ensomhed?

Han kender selv smagen af ensomhed og er selv dårlig til at være alene.

“Min moster var så ensom, da jeg var lille, at jeg ikke turde besøge hende. Jeg var bange for det smittede,” sagde han.

“Der er mange mennesker, der udstråler stor isolation. Det resulterer i, at folk sætter flere og flere låse på dørene og stemmer på de forkerte partier,” sagde Thomas Blachman.

Opgør på vej

Læs også: Kendt tv-vært: Min familie ville knække sammen uden de offentligt ansatte

Det er der et behov for at få ændret. Og han fornemmer, at et opgør med menneskesynet er på vej.

“Vi er blevet tudet ørerne fulde med, at hvis vi vil ændre verden, må vi starte med os selv. Men skal vi ændre på verden, må vi gøre det sammen,” sagde Thomas Blachman og høstede store bifald.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev