Kalvesteg med flødepeberrodscreme og karse og tomat i to udgaver. En helt almindelig rugbrødsmad og en udgave til ældre, der har tygge- og synkebesvær. Konsistensen er som gratin.
Klaus Holsting
Af
Mette Boysen
Nyhedsredaktør
FOA og Kost & Ernæringsforbundet inviterede torsdag til debat om fremtidens ældremad og serverede dertil et par rugbrødsmadder i en almindelig, og i en ældrevenlig version.
Det er vigtigt at være opmærksom på underernæring hos ældre. KL, Sundhedskartellet, FOA og Kost & Ernæringsforbundet har identificeret ni tegn på underernæring hos ældre. Det drejer sig om at holde øje med: Nedsat appetit, om maden bliver spist op, vægttab, tandstatus, synkebesvær, kvalme, om køleskabet er tomt, væskeindtag og om tøjet hænger.
Klaus Holsting
Som næstformand i Kost- og Servicesektoren mener
Berit Jakobsen, at den tidlige indsats er vigtig for at undgå underernæring hos
ældre.
Klaus Holsting
Ældreordfører Astrid Krag (S) roste Bornholms
Madservice for den dysfagiske mad, hvis smag var helt parallel med den
almindelige rugbrødsmad. Berit Jakobsen var begejstret, fordi maden udover at
smage godt, visuel var flot.
Klaus Holsting
Der var i panelet enighed om, at måltidet handler om meget mere end at få mad i maven. Astrid Krag (S) sagde, at vi som velfærdssamfund bør være meget mere optaget af, hvad måltidet betyder for eksempel i forhold til at undgå ensomhed. Erhvervspolitisk chef i Landbrug og Fødevarer Morten Holm Østergaard kaldte måltidet en værdi, vi skal værne om, fordi det kan skabe oplevelser, der bidrager til en bedre livskvalitet.
Klaus Holsting
Der er ikke grænser for, hvad det betyder for en ældre borger med synkebesvær at kunne få en mad, der ligner en almindelig rugbrødsmad. De bliver lykkelige især over smagen af rugbrød, forklarede Nina Kragskov fra Bornholms Madservice.
Klaus Holsting
Berit Jakobsens opfordring til kommunerne er at prioritere ernæring på lige fod med pleje og behandling: “Det er en del af det, der kan gøre ældre raske og holde dem i eget hjem,” sagde hun. Morten Holm Østergaard, erhvervspolitisk chef i
Landbrug og Fødevarer opfordrede i debatten til at tale mere om alt det kosten
betyder for at gøre ældre raske: “Rigtig meget handler om, hvad vi ikke må
spise,” sagde han.
Klaus Holsting