Annonce

Illustration af forældre og forvirret barn

6 gode råd: Sådan støtter du forældre i opdragelsen af deres børn


Mere end hver tredje forælder er ofte i tvivl om, hvordan de opdrager deres børn, viser en undersøgelse. Her får du 6 gode råd til, hvordan du støtter forældrene i opdragelsen af deres børn.

Annonce

Hvordan får man sit barn med hjem uden skrig og skrål? Forklar hvordan I arbejder med opførsel i institutionen. Forældre tager generelt imod faglige råd med kyshånd. Lillian Brøgger

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

1. Pak den løftede pegefinger langt væk

Pas på med ikke at bebrejde forældrene alt muligt. De gør sig umage for at gøre det bedste for deres børn. De har brug for støtte, ikke for trusler om at børnene vil få problemer senere i livet, hvis de for eksempel ikke kan klatre øverst i legestativet eller vente stille på tur under frokosten.

Læs også: Mere end hver tredje forælder er ofte i tvivl om opdragelse

2. Forklar hvordan I gør
Fortæl hvordan I arbejder med opførsel i institutionen. Forældre tager generelt mod faglige råd med kyshånd. For eksempel til hvordan de får barnet til at gå med hjem uden skrig og skrål. Derudover skaber I respekt om jeres faglighed ved at dele jeres viden med forældrene.

3. Hold fokus på barnet

Det gælder om at fokusere på, hvordan barnet udvikles og trives bedst muligt. Det er et mål, forældre og personale har fælles. På den måde undgår I at gøre opdragelse til en kamp mellem personale og forældre. 

Læs også: Børnehus taler om opdragelse med forældrene

4. Brug humor
Det kan virke afvæbnende, hvis relationen til forældrene i øvrigt er god. Bærer en far hver morgen sin fireårige fra bilen til blå stue, så spørg med et stort smil: “Har du ikke tid til at træne om aftenen, siden du bærer rundt på ham?”

5. Anerkend forældre for at bede om hjælp

Når forældre beder om gode råd til opdragelse, så husk at sige tydeligt til dem, at det er sejt og godt, at de beder om hjælp. Det kan være en overvindelse at indrømme, at man ikke har styr på det derhjemme. Anerkendelse styrker relationen mellem jer.

6. Hold det konkret

Brug eksempler fra din hverdag med barnet. Sig for eksempel: “Da vi var på legepladsen i går, så jeg at …” eller “Her i børnehaven oplever jeg at …” Eksempler er nemme at forholde sig til for forældre og føles ikke anklagende, modsat udsagn som: “Dit barn kan ikke finde ud at sidde stille.”

Kilde: Lektor ved DPU Dil Bach og pædagog Heidi Nielsen, Dalgårdens Børnehus.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev