Annonce

pressefoto

Forfatter: Stop med at betragte offentligt ansatte som en udgift


Journalist og forfatter Thomas Bredsdorff accepterer ikke, at offentligt ansatte bliver betragtet som en udgift, mens privatansatte ses som en indtægt.

Annonce

Forfatter og journalist Thomas Bredsdorff har sjældent haft så stor forståelse for de offentligt ansattes krav i en overenskomstforhandling, som han har denne gang. (Arkivfoto) Robin Skjoldborg 

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Forfatter og journalist Thomas Bredsdorff har ikke tid til at blive interviewet, fordi han skal hente sit 4-årige barnebarn fra børnehave – hvor offentligt ansatte passer hende, som han understreger. 

Lige som offentligt ansatte plejer hans kone døgnet rundt, fordi hun har Alzheimers og ikke længere kan blive i hjemmet. 

Læs også: Tidligere Etisk Råd-formand efterlyser anerkendelse af offentligt ansatte

81-årige Thomas Bredsdorff er fuld af taknemmelighed over for de offentligt ansatte, fordi de passer godt på hans kære. Og samtidig gør de det muligt for ham stadig at kunne passe sit arbejde som journalist på Politiken.

“Der bliver talt ned til de offentligt ansatte, som om de er en udgift. I virkeligheden er de en indtægt, og de er forudsætning for, at andre kan få indtjening i det private,” siger Thomas Bredsdorff. 

Forståelige hovedkrav

Udover at være journalist og forfatter er han tidligere professor på Københavns Universitet. På den måde har han både haft ansættelse i det offentlige og i det private.

“Begge dele har sine fordele og ulemper, men at betragte det ene som en udgift og det andet som en indtjening, det er latterligt,” siger han.

I de igangværende overenskomstforhandlinger er han helt på de offentligt ansattes side.

Læs også: Kendt tv-vært: Min familie ville knække sammen uden de offentligt ansatte

“Det manglede bare, at de mennesker ikke skulle have en lønudvikling svarende til det private erhvervsliv, der måtte lukke, hvis det ikke var for de offentlig ansatte," siger Thomas Bredsdorff.

“Jeg har sjældent set en overenskomstsituation, hvor de tre hovedkrav var så forståelige og så rimelige for ethvert tænkende menneske. Og derfor er det dejligt at se, at der er så stor opbakning blandt danskerne,” siger Thomas Bredsdorff.

Få afsluttet forhandlingerne 

Thomas Bredsdorff synes, det er en ydmygelse, at de offentligt ansatte skal trues på deres frokostpause.

Læs også: TV-stjerne skammer sig over offentligt ansattes lave løn

“Hvis det var sådan, at en betalt frokostpause betød, at man kunne lukke sin telefon og gå bort fra arbejdspladsen, så var det en ting. Men det er det jo under ingen omstændigheder muligt. Alle ved, at de for eksempel bliver kaldt på operationsstuen midt i det hele,” siger Thomas Bredsdorff.

Han har et sidste råd til forhandlingsparterne:

“Lad os få afsluttet en overenskomst i en fart og følge de fuldstændige rimelige krav, lønmodtagerne har.” 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev