Annonce

blomster, blomst, vintergækker

Kend reglerne: Det betyder sommertiden for din nattevagt


Sommertiden er tilbage fra natten til søndag den 25. marts. Vi skal sætte uret en time frem, og hvis du også er på nattevagt, skal du være opmærksom på din arbejdstid. 

Annonce

Husk skiftet til sommertid natten fra lørdag til søndag. Den har nemlig konsekvenser for din nattevagt.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Så er der igen tid til sommertid, og hvis du arbejder om natten mellem lørdag den 24. og søndag den 25. marts, skal du ikke kun huske at sætte uret en time frem. Du skal også være opmærksom på din arbejdstid. Sommertiden betyder nemlig, at din nattevagt bliver en time kortere.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Alligevel har du krav på løn for den time, du mister, så du opretholder den samme løn, som du ellers ville have fået. Til gengæld kan din arbejdsgiver pålægge dig at arbejde det antal timer, som oprindeligt var planlagt. Det betyder, at hvis du for eksempel har en ni timer lang vagt og plejer at få fri klokken 06 søndag morgen, vil du søndag den 25. marts først kunne holde fri klokken 07. 

Fra 02 til 03

Din arbejdsgiver kan også kræve af dig, at du afvikler timen på et andet tidspunkt. Eller at du afspadserer arbejdstimen efter reglerne. 

Læs også: Så landede regeringens lønløfte: Her er aftalen, der giver milliarder til offentligt ansatte

Helt konkret er det klokken 02 den 25. marts, det sker. Det er her, vi stiller uret en time frem, så den i stedet bliver 03. Mange af FOA’s medlemmer arbejder om natten og er derfor påvirkede af det, når vi går fra sommer- til vintertid og omvendt.  For eksempel er brandmænd, reddere, portører, køkkenpersonale og SOSU- hjælpere og -assistenter blandt de grupper i Danmark med mest nattearbejde, ifølge rapporten ’Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2016’. 

Slagtilfælde og depression

Det er ofte blevet diskuteret, om vi ikke bør afskaffe sommertiden. I begyndelsen af februar stemte et flertal i EU-parlamentet da også for en afskaffelse, og selv om det ikke er endeligt besluttet, så vil parlamentet nu have en kritisk undersøgelse af, hvad det betyder for borgerne, når vi hvert halve år stiller urets visere frem og tilbage.

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

Forskere har da også ofte påpeget de negative effekter af, at vi to gange om året ændrer ved vores døgnrytme. For eksempel påviste en finsk forskergruppe fra universitetet i Turku i 2016, at risikoen for slagtilfælde steg med otte procent to dage, efter at vi går fra vinter- til sommertid og omvendt. Et dansk studie viste samme år, at antallet depressioner steg med otte procent efter et skifte.

Kilder: FOA Overenskomst, EU-parlamentet, University of Turku, Finland

Fakta: 6 ting du ikke vidste om sommertid

  • Sommertid blev oprindeligt indført for at vi skulle få så meget ud af dagslyset om aftenen som muligt.

  • Sommertiden varer i 2018 fra den 25. marts til den 28. oktober, hvor vi igen går ind i vintertid eller ’normaltid’, som det også hedder. Sommertiden varer altid fra den sidste weekend i marts til den sidste weekend i oktober, og det tidspunkt er fastlagt af EU-Kommissionens bestemmelser. 

  • Standarderne blev indført i 1996, så sommertiden er den samme i alle EU-lande. 

  • Cirka 70 lande verden over har indført ordningen. 

  • Sommertiden i Danmark er blevet indført og afskaffet flere gange. Først blev den indført i 1916, så igen fra 1940-48 og endeligt blev ordningen permanent i Danmark i 1980.

  • Der er mange myter om skiftet mellem sommer- og vintertid, for eksempel at flere dyr bliver kørt ned, når vi skifter. Men en analyse fra 2014 af over 30.000 påkørsler af vilde dyr i Danmark lavet af Naturstyrelsen og Aarhus Universitet viser, at der ikke kan måles nogen stigning i påkørsler lige efter et skifte.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev