Annonce

Anders Ejbye-Ernst vinder o-prisen

Tema: Vold i psykiatrien

Fagbladet FOA vinder journalistpris

Journalist Anders Ejbye-Ernst fra Fagbladet FOA vandt tirsdag en journalistisk pris for sin afdækning af forholdene i psykiatrien.

Annonce

I december 2016 sendte Psykiatrisk Hospital Risskov et åbent brev til regionsrådet i Region Midtjylland. Her advarede hospitalet om, at få ressourcer og et stigende antal opgaver gik ud over de ansattes sikkerhed og skadede behandlingen af patienterne. Brevet blev startskuddet til en lang række afslørende artikler i Fagbladet FOA, som tirsdag blev hædret med en journalistisk pris. Jørn Albertus

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Fagbladet FOA vandt tirsdag en journalistisk pris for en række afslørende artikler om forholdene i psykiatrien.

Det er journalist Anders Ejbye-Ernst, der står bag artiklerne, som bygger på mere end 150 aktindsigter. Gennem aktindsigterne har Anders blandt andet kunnet dokumentere, at våben og stoffer er dagligdag på flere af landets lukkede afdelinger.

I artiklerne har Anders ligeledes dokumenteret, at tæt på hver 10. patient i den almindelige psykiatri er retspsykiatrisk patient. Flere af de kriminelle patienter er så farlige, at de ifølge tilsynsnotater fra Ombudsmanden burde være i retspsykiatrien.

Journalistik ændrede forhold i psykiatrien

Prisen blev uddelt af O-gruppen i Dansk Journalistforbund, som organiserer medarbejdere på specialmedier. I begrundelsen, for at Fagbladet FOA vinder prisen, sagde Kurt Westh på vegne af juryen tirsdag:

”Temaet ’Vold i psykiatrien’ har høj relevans for målgruppen, men Anders gør det også relevant for den brede befolkning – blandt andet med en longread i samarbejde med Zetland, hvor det tydeliggøres, at patienterne svigtes, når arbejdsforholdene halter for de ansatte.”

Artiklerne har haft stor gennemslagskraft i både lokale og landsdækkende medier.

Læs også: Stoffer, afpresning og tabte liv bag hegnet: Den store fortælling om psykiatrien

Allerede en måned efter de første artikler blev bragt, blev der tilført 12 nye medarbejdere til Risskov. Artiklerne har ligeledes betydet, at Region Nordjylland har ændret deres retningslinjer for håndtering af vold mod deres patienter.

Ligeledes blev et bosted i Slagelse lukket efter Anders gennem flere aktindsigter kunne fortælle, at 10 ud af 12 beboere var flyttet på grund af chikane fra en enkelt voldelig beboer.

Anden gang Fagbladet vinder

Med prisen, der uddeles af Dansk Journalistforbunds O-gruppe, følger 5.000 kroner.

O-prisen blev første gang uddelt i 2014, hvor modtagerne af prisen blev Signe Højgaard og Tue Wettergreen-Paltorp for en artikelserie i Fagbladet FOA om forholdene for gravide au pair i Danmark.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev