Annonce

En bunke blandede nødder

Spis nødder og forebyg blodpropper


En halv kop blandede nødder om dagen nedsætter
risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 30 procent. Nødderne styrker nemlig blodårerne.

Annonce

Hvis du spiser 6 valnødder, 6 mandler og 6 hasselnødder - så er du godt på vej til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Og bare rolig, 30 gram nødder om dagen feder ikke. Johnny Frederiksen 

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Hvis du godt kan lide at spise nødder, skal du bare fortsætte. En blanding af valnødder, hasselnødder og mandler har nemlig vist sig at være et effektivt redskab til at forebygge blodpropper og andre former for hjerte-kar-sygdomme. 

Faktisk nedsætter 30 gram nødder om dagen risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 30 procent. Der er ikke påvist bivirkninger ved at spise denne mængde af nødder.

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

Resultaterne er fra et spansk, fem år langt studie med 7.500 deltagere, der var i risikozonen for hjerte-kar-sygdomme. De forsøgsgrupper, der blev sat til at spise 30 gram nødder dagligt, havde en betydeligt lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme. 

Resultaterne fik sidste år de europæiske hjertelæger til at skrive 30 gram usaltede nødder om dagen ind i deres kostanbefalinger. Professor Steen Stender, der forsker i kostrelateret forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme på Københavns Universitet, forklarer: 

“Nødderne indeholder blandt andet fedtsyrer og aminosyrer, som øger modstandskraften i pulsårernes karvæg. Det betyder, at kolesterol ikke så let sætter sig fast og forårsager blodpropper.” 

Læs også: Nyt værktøj giver sundere børnemad

“Hvis man har en god modstandskraft i pulsårernes karvæg, kan kroppen bedre håndtere et højt kolesteroltal, uden at det giver problemer,” tilføjer han. 

Det ser ud til, at nødder også har en god effekt på blodtrykket og en forebyggende virkning i forhold til kræft. Det er dog ikke helt så grundigt påvist.

Guide: Spis 6 af hver

Du forebygger hjerte-kar-sygdomme, hvis du hver dag spiser, hvad der svarer til cirka en halv kop nødder:

  • 6 halve valnødder – ca. 15 g.
  • 6 mandler – ca. 7,5 g.
  • 6 hasselnødder – ca. 7,5 g.

Læs også: Kostekspert: Sådan laver du den sundeste madpakke

Forskerne ved ikke, om effekten er den samme, hvis nødderne er tilberedt. Det er heller ikke klarlagt, om andre nødder eller andre blandinger også forebygger hjerte-kar-sygdomme. 

Kilde: Steen Stender, professor i kostrelateret forebyggelse af hjertekarsygdomme, Københavns Universitet.

30 gram feder ikke

Du tager ikke på af at spise 30 gram nødder dagligt. I det spanske studie, der viste, at nødder forebygger hjerte-kar-sygdomme, viste det sig endda, at de nøddespisende forsøgsgrupper tabte sig en lille smule i forhold til kontrolgruppen.

Kilde: Professor Steen Stender


Nødder bliver billigere

Mange typer nødder er blevet billigere efter nytår, fordi nøddeafgiften er halveret. Afgiften droppes helt 1. januar 2020, og så bliver et kilo mandler uden skal 38,66 kroner billigere. Kiloprisen for valnødder uden skal falder med  25,33 kroner, mens hasselnødder bliver 12,33 kroner billigere pr. kilo.

Kilde: Skatteministeriet og Ritzau.

 

Luk posen grundigt

Nødder kan harskne, fordi de indeholder en del fedtstof. Det gælder især valnødder. Luk poserne grundigt og opbevar dem køligt.

Kilde: Professor Steen Stender

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev