Annonce

Ældre vil også fejre kærligheden


Plejepersonale afholdt kærestemiddag for 22 par i anledningen af Valentinsdag. ”Jeg bliver ydmyg over at mærke kærligheden,” siger tovholderen. 

Annonce

Kærligheden var til at mærke den 14. februar på Valentinsdag til kærestemiddag på Plejecenter Sanderum. Heidi Lundsgaard

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Onsdag den 14. februar er kendt som de elskendes dag, hvor par i hele verden giver kort, blomster og chokolade til deres kære.

På Plejecenter Sanderum blev kærligheden også fejret. Beboere fra 12 af Odense Kommunes plejecentre var samlet med deres partnere til en kærestemiddag, som medarbejderne havde arrangeret. Beboerne kunne for en stund glemme adskillelsen og igen sidde tæt med deres partner.

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

"Det betyder rigtig meget for mig, at personalet har arrangeret denne begivenhed for os, og at jeg kan fejre kærligheden til min kone Susan i dag. Det er et stort savn ikke at være omkring hende hver dag, efter jeg er kommet på plejehjem," siger 71-årige Henning.

Nogle par har fundet hinanden på plejecentrene, mens andre leger kærester for en dag, men flertallet af parrene lever adskilt, hvor den ene bor på et plejecenter og den anden i hjemmet. Heidi Lundsgaard

Beboerne liver op

Til dagligt sidder social- og sundhedsassistent Lene Hansen fra Ejlstrup Plejecenter med ved bordet, når de ældre skal spise, men ikke i dag. Hun har taget kitlen af og iklædt sig fint tøj og fået til opgave at skænke vin og servere mad for de mange spændte par.

"Det er sjovt at være med en dag som i dag, og se beboerne live helt op af glæde. De kan pludselig meget mere selv. Man ser en helt anden side af dem til sådan nogle arrangementer," siger Lene Hansen, som i dagens anledning er frivillig ved arrangementet.

Lene Hansen arbejder til dagligt som social- og sundhedsassistent på et plejecenter, men selvom hun har fri fra arbejde, bruge hun dagen som frivillig for at give beboerne en god oplevelse. Heidi Lundgaard

Aldrig for gammel til kærlighed

Arrangementet er blevet afholdt de sidste seks år, fordi beboerne er glade for at fejre begivenheden, siger Helle Pia Christensen, som er social- og sundhedsassistent og aktivitetskoordinator for plejecentrene i Odense Kommune.

"Det er vigtigt at fejre en dag som i dag, fordi beboerne skal have samme tilbud som alle os andre. Beboerne har medbestemmelse i hvilke aktiviteter, som skal afholdes, og Valentinsdag er et arrangement, som de gerne vil bibeholde."

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Helle Pia Christiansen kan mærke, at det er noget helt specielt for beboerne at dele den oplevelse sammen med deres partner.

"Man bliver aldrig for gammel til at passe kærligheden. Og jeg bliver næsten lidt ydmyg over at mærke kærligheden, for der er en særlig kontakt og nærhed på sådan en dag, ” siger Helle Pia Christiansen.       

Parrene blev budt velkommen og fandt deres siddepladser omkring bordene, som var pyntet med duge, blomster, lys og bordkort. Flere par holdt hinanden i hånden, mens de sang "Vi skal gå hånd i hånd", som blev spillet af en keyboardspiller, der sørgede for musik og dans i dagens anledning. Heidi Lundsgaard

Sådan får du opbakning til dit arrangement

Der er stor opbakning og tilslutning til arrangementerne for plejehjemsbeboerne i Odense Kommune. Men tidligere kunne det tage lang tid at arrangere begivenhederne, og det var af og til svært, at få personalet til at bakke op om aktiviteten, fordi det krævede mere af dem i opstartsfasen, siger Helle Pia Christiansen.

"Det er vigtigt at sige til personalegruppen, når man prøver noget nyt: "vi bliver udfordret denne gang, fordi vi ikke har gjort det før, men prøv at se beboerne når de kommer hjem fra sådan et arrangement. De har lys i øjnene."" 

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

Aktivitetskoordinatorens råd til andre plejecentre, som gerne vil lave flere aktiviteter og arrangementer med deres beboere er:

Beboerne skal have medbestemmelse over arrangementer og aktiviteter, som de gerne vil afholde. Hvis ikke beboernes opbakning er der, så må man i fællesskab med beboerne finde ud af, hvilke aktiviteter de savner.  

Plejepersonalet skal formidle aktiviteterne og have et tæt samarbejde og kontakt med frivilligambassadørerne, beboerne og deres pårørende, så invitationerne kommer af sted, tilmelding bliver registreret og beskederne bliver givet til alle parter.

Afslutningsvis skal logistikken og al det praktiske på plads, når der er vished om antallet af tilmeldte.  Kørsel og transport arrangeres, arbejdsplanerne skal passe og særforplejning skal bestilles.  

“Der sker noget, når beboerne kommer ud. De kan mere, end de kan til dagligt. Beboerne stiller rollatoren til festen og glemmer alt om den, når de skal hjem igen. Jeg har bragt et par rollatore hjem til rette ejermænd den efterfølgende dag,” siger Helle Pia Christiansen. Heidi Lundsgaard

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev