Annonce

Så mange pladser til børn vil din kommune mangle


Kommunerne kommer til at mangle 20.000 dagtilbudspladser om fire år, viser prognose. Dagplejerne kan være en del af løsningen.

Annonce

Klik på kortet, og se hvor mange pasningspladser, der mangler i din kommune for de 0-2-årige i 2022. Infogram

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Lyden af barnelatter vil fylde de kommende år, for børnetallet i Danmark stiger. Men latteren kan hurtigt skifte til gråd, når børnene skal passes.

Der skal nemlig findes 8.599 flere dagtilbudspladser til de 0-2-årige og 12.217 flere pasningspladser til de 3-5-årige i kommunerne i 2022. Det fremgår af en undersøgelse om dagtilbud foretaget af analyseinstituttet Bureau 2000 for FOA.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Men selvom der i de kommende år vil mangle dagtilbudspladser, så er der ifølge Kommunernes Landsforening (KL) ikke behov for ekstraordinære tiltag.

”Der er i øjeblikket rigeligt eller passende arbejdskraft blandt alle grupper af pædagogisk personale,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og personaleudvalg til Jyllands-Posten.

Flere børn de kommende år

Prognosen om børnetallet er beregnet ud fra landsdækkende data på baggrund af antallet af kvinder i den relevante aldersgruppe og kvindernes tilbøjelighed til at få børn på de enkelte alderstrin.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Antallet af 0-2-årige børn ramte bunden i 2015, mens det laveste antal af 3-5-årige først vil ramme i 2019. Herefter viser prognosen, at børnetallet igen stiger fra 2019, og at det vil stige de næste mange år frem.

Derfor skal kommunerne enten bygge nye daginstitutioner for at imødekomme de mange børn, eller også skal de ansætte flere dagplejere. Ifølge Bureau 2000 er flere kommuner forhindret i at bygge flere institutioner på grund af anlægsloft. Derfor forventes det, at dagplejen vil vokse.

Fald i antal dagplejere

Der er blevet afskediget mange dagplejere de seneste 10 år, så antallet er skrumpet fra cirka 19.000 dagplejere i 2007 til 10.000 dagplejere i 2017.

Ifølge Mogens Bech Madsen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA, er det svært at rekruttere dagplejere i dag, fordi kommunerne med afskedigelserne har gjort jobbet usikkert. Han efterlyser, at kommunerne skal gøre det mere trygt for dagplejerne:

Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune

”Dagplejere spejler sig i, at der er blevet fyret mange de seneste 10 år, og det skaber usikkerhed. Det er ikke billigt at indrette sig som dagplejer. Derfor bør kommunerne tilbyde en vis jobsikkerhed for dagplejere, så dagplejerne ikke som udgangspunkt bliver fyret igen, men at kommunerne i stedet udligner med institutionerne,” siger Mogens Bech Madsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev