Annonce

Tegning af tre personer, som forhandler

Tema: OK18

Regioner klar med ekstra penge til udvalgte faggrupper


Regionerne afslørede ved møde fredag, at de er klar til at give en ekstra sum penge til udvalgte medarbejdergrupper på sundhedsområdet. I første omgang er det dog ikke til social- og sundhedsassistenter.

Annonce

Forhandlingerne med regionerne kom fredag i gang. FOA har omkring 20.000 medlemmer, der er ansat i regionerne. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Overenskomstforhandlingerne blev fredag indledt på det regionale område, og de blev mere konkrete og overraskende, end formanden for FOA, Dennis Kristensen, umiddelbart havde forventet, at de ville blive.

Den store overraskelse bestod i, at regionerne tilsyneladende er klar til at stille en rekrutteringspulje til rådighed, ligesom Kommunernes Landsforening har stillet krav om en særlig pulje på det kommunale område.

Læs også: Så mange ekstra penge vil kommunerne bruge på sosu-området

Der var dog en klar betingelse. Puljen bliver kun en realitet på det regionale område, hvis den kommer i mål i kommunerne.

Pulje tilgodeser andre end sosu’er

Og mens den kommunale pulje skal sikre rekruttering af sosu-personale og sygeplejersker, er det andre grupper, regionerne ønsker at bruge pengene på.

Ifølge Dennis Kristensten ønsker regionerne med en pulje at tilgodese sygeplejersker og jordemødre. Derudover vil regionerne afsætte penge til pension af arbejdstidsbestemte tillæg til plejepersonale.

”Det vil være FOAs holdning i de videre forhandlinger, at social- og sundhedsassistenter skal være en del af den skævdelingspulje, ligesom vi er det i kommunerne,” siger han og fortsætter:

”Det er glædeligt, at regionerne tager fat på rekrutteringsproblemerne. Men det er desværre endnu et kedeligt signal fra regionerne om deres holdning til sosu-assistenter: at de ikke værdsætter og anerkender dem,” siger Dennis Kristensen.

Nu kan reelle forhandlinger begynde

Dagens anden overraskelse var ifølge Dennis Kristensen, at Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), som forhandler for regionerne, er klar med en organisationspulje. Det er en procentdel af den samlede lønsum, hver enkelt organisation selv har indflydelse på, hvordan skal anvendes.

”De accepterer vores krav om, at der er en pulje og siger, at den er på op til 0,4 procent af lønsummen til hver enkelt organisation. Regionerne har ikke lagt sig fast på et endeligt niveau. Men det betyder, at der er mulighed for at gå i gang med de reelle forhandlinger for de enkelte faggrupper nu,” siger Dennis Kristensen.

Ros til regionerne

Dennis Kristensen roser regionerne for ikke at spilde tiden.

”Jeg vil gerne rose regionerne for tilsyneladende at have mere hår på brystet end kommunerne, ved at de kan sige, hvilken pulje der er til den enkelte organisation. Det er man ikke i stand til på det kommunale område. Det er meget mærkeligt, når de nu har haft en måneds mødefri,” siger Dennis Kristensen.

Forhandlingschef fra regionernes side, regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), vil ikke kommentere dagens forhandlinger, men siger:

”Jeg vil ikke benægte, at der har været en drøftelse om en pulje, men det er ikke noget, vi har rejst som krav. Vi har haft lejlighed til at uddybe kravene og stille spørgsmål, og ellers vil jeg ikke kommentere de drøftelser, vi har haft,” siger Anders Kühnau.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev