Annonce

Hushjælp vinder over kendt advokat: Får stor godtgørelse

25-årig spansk hushjælp vinder historisk sejr i principiel sag om løndumping.

Annonce

Doriana Gómez de La Torre kom til Danmark for at studere, men endte som underbetalt hushjælp for den kendte advokat Eva Persson i Klampenborg.   Henny Christensen/Avisen.dk

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Tirsdag eftermiddag faldt en vigtig afgørelse i en sag om løndumping. Byretten i Lyngby har dømt den kendte advokat Eva Persson og hendes mand IT-iværksætteren Bjarke Salomonsen til at betale en godtgørelse på 90.000 kroner til deres tidligere hushjælp Doriana Gómez de La Torre.

Den 25-årige spanske kvinde har nu rettens ord for, at parret
 underbetalte hende i de syv måneder, hun var ansat i deres villa i Klampenborg.

Læs også: Kendt advokat betalte hushjælp 72 kroner i timen

FOA har ført sagen for Doriana, som modtog dommerens afgørelse med stor lettelse og glæde.  

"Jeg kan slet ikke forklare, hvor glad jeg er lige nu. Jeg er så taknemmelig for al den hjælp og støtte, som jeg har fået fra FOA og folk omkring mig. Dommerens afgørelse var fair og sikrer, at Eva Persson og Bjarke Salomonsen ikke slipper afsted med det, de har udsat mig for. Denne dom fungerer som et eksempel for andre familier, så de behandler deres hushjælp ordentligt. Forhåbentlig får dommen betydning i det danske samfund," siger Doriana Gómez de la Torre til Fagbladet FOA.  

Månedsløn på 4000 kroner

Doriana fik under sin ansættelse i 2016 udbetalt en månedsløn på 4.000 kroner plus kost og logi af familien, altså en timeløn på 48,19 kroner, når kost og logi er medregnet, hvilket ligger langt under den overenskomstmæssige mindsteløn på området, hvor timelønnen er fastsat til 131,45 kroner.

Dommeren skulle tage stilling til tre godtgørelseskrav på i alt 140.000 kroner. Kravet om godtgørelse på 90.000 kroner, som er lønefterbetaling beregnet efter FOAs overenskomst for husassistenter, samt yderligere to godtgørelseskrav for henholdsvis forskelsbehandling og ansættelsesbevis.

Læs også: Au pairer siger fra over for grov udnyttelse

I afgørelsen har Doriana fået medhold i det største af de tre godtgørelseskrav omhandlende lønnen.

Stor uenighed mellem parterne

Over to retsmøder i november og december 2017 fremlagde parterne deres meget forskellige versioner af, hvilke opgaver Doriana havde under sin ansættelse hos familien, og hvor mange timer hun havde arbejdet.

I ansættelseskontrakten stod der anført 35 timer ugentligt, men mens parret tidligere har forklaret, at Doriana maksimalt arbejdede 20 timer per uge, fortalte Doriana, at hun havde en arbejdsuge, som lå langt over de 35 timer i Klampenborg-villaen.

Under retsmøderne blev Dorianas daglige opgaver gennemgået, som blandt andet bestod i at bage morgenbrød og lave aftensmad til familien, lufte hundene, og gøre rent i parrets 4-etagers hjem samt pasning af deres lille søn.

En historisk sejr

Sagen er af principiel karakter og er vigtig for FOA at få prøvet i retten, fordi Dorianas ansættelseskontrakt har været på au pair-lignende vilkår, men til en lavere løn og med en længere arbejdsuge på trods af, at EU-borgere ikke kan ansættes som au pairs.

Læs også: Dennis K: Der er tale om slavelignende forhold

”De vilkår, Doriana har arbejdet under, hører ikke hjemme i dagens Danmark. Ansættelsen må siges at være et kynisk forsøg på at finde et smuthul i lovgivningen og med klar hensigt om social dumping. Det er derfor en historisk vigtig sejr, at vi i dag har rettens ord for, at man ikke kan hyre en anden EU-borger til dumpingløn og uden rettigheder,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

'FOA bør kigge mod kommunerne'

Parret Eva Persson og Bjarke Salomonsen, som nu er dømt til at betale Doriana godtgørelse på 90.000 kroner, er meget overrasket over sagens afgørelse.

"Vi har fulgt præcis samme ordning, som den, de danske kommuner giver tilskud til jævnfør dagplejetilbudsloven. Og her er det helt almindeligt, at lønnen følger daginstitutionstaksten. Vi går ikke ud fra, at FOA driver en heksejagt på os som familie, men derimod har hushjælpernes vilkår for øje, men så bør FOA også kigge mod kommunerne, som giver tilskud til denne ordning,” siger Bjarke Salomonsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev