Pædagogisk personale uddeler svenske snacks i tema uge om Sverige

Børnehus dyrker Abba, Pippi og spiser 'kanelbullar': Se de søde fotos

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Mad kan være en indgang til at lære om børneliv i andre lande. I en hel uge har hverdagen i Børnehuset Stavlundvej i Tårnby handlet om Sverige. 

Svenske snacks. De små passagerer bliver forkælet af togstewardesser, der deler lækkerier ud: Pære, klatkage, sødt rugbrød med Kalles Kaviar, knækbrød og smøreost med renkød, som en kollega, der bor i Malmø, har købt. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Alle har været i sving i Børnehuset Stavlundsvej på Amager - både på stuerne og i køkkenet. Børnene har lavet pas, snakket om Emil og Pippi, hørt om Abba og rejst med tog - sådan da. Og så har de självklart spist köttbullar med potatismos og kanelbullar. 
Pædagogmedhjælper stempler børns lege pas
Turen går til... Tidligere har institutionen haft temauger om Spanien og Frankrig. Her rejste børn og voksne med fly. Men med Sverige er toget mest oplagt, så taburetter er stillet op i rækker, så de mindre om togsæder. Pædagogmedhjælper Tom Colfach stempler, så børnene kan rejse ind i Sverige.  Jørgen True
Hjemmelavet børnepas med stempel
Dagen før har børnene selv lavet pas til togturen. Og passene skal selvfølgelig stemples, inden børnene kan rejse ind i Sverige.  Jørgen True
Pædagog med børn og tøjdyrshest
Svensk kultur. Pædagog Christina Olsen har medbragt sin egne børns hest og abe, så både Lilla Gubben og Hr. Nilsson er med under svensker-ugen. Jørgen True
Pædagogmedhjælper planlægger ved whiteboard
Planlægning. "Gennem flere uger har vi skrevet idéer op til, hvad vi kan lave i den svenske uge. Det har været sjovt og inspirerende for samarbejdet," siger pædagogmedhjælper Tom Colfach. Jørgen True
Pædagogmedhjælper og bradepande med kötbullar
Kød og kikærter. Temaugen giver ekstra travlhed i køkkenet, så pædagogmedhjælper Else Nielsen hjælper med maden. Köttbullarne er lavet af hakket kalv og gris - tilsat 40 procent kikærtemos. Det drøjer på kødet.  Jørgen True
Pædagogmedhjælper og børn hjælpes ad med at anrette mad.
Frokost til alle. Normalt er det kun de 26 børn i vuggestuen, der får frokost, men når der er temauger om mad, får de 47 børnehavebørn også. Med forsigtighed kan de selv øse op.  Jørgen True
Køkkenleder spiser med børnene i institution
Styrker samværet. "Det er skønt, når vi har projekter, så alle børnene får mad. Det er med til at styrke samværet, og børnene er glade for det," siger køkkenleder Yvonne Hald. Jørgen True
Barn spiser köttbullar i institution
Mad og litteratur. "Ligesom i Tyttebær-Maja," siger børnene, da de får forklaret, at det røde på tallerkenen er tyttebærsyltetøj. De kan deres Astrid Lindgren. Jørgen True
Køkkenleder og kanelbullar
Alt med måde. Madpolitikken er alt med måde. Sukkerforbruget er begrænset, men man kan ikke holde svensk uge uden kanelbullar. Dem har køkkenleder Yvonne Herold bagt og frosset ned i sommer, da hun havde god tid. Det samme med de mange små köttbullar. Jørgen True

Mad i andre lande

Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor i FOA sætter fokus på, hvordan måltidet kan bruges i en pædagogisksammenhæng. Det har affødt projektet ‘Mad i andre lande’, der giver inspiration til madlavning og oplevelser.

Læs mere på om 'Mad i andre lande' her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies