Annonce

Dagplejer og børn dyrker yoga og laver vejrtrækningsøvelser

Sådan skaber dagplejer harmoni på 10 minutter

10 minutters daglig yoga har skabt en harmonisk og socialt fasttømret børnegruppe hos dagplejer Charlotte Nielsen. 

Annonce

'Vejrtrækningsbolden' kan foldes ud og ind og hjælper til at holde fokus på åndedrættet. Charlotte Nielsen, der er dagplejer i Aalborg Kommune, har indført 10 minutters daglig yoga med børnene. Børneyogaen giver børnene sociale kompetencer og har betydning for deres samvær dagen igennem. Niels Åge Skovbo

Af Kurt Balle Jensen
Journalist

Annonce

“Vi skal sidde på måtterne,” siger Malucca, og det er lige, hvad de skal. Formiddagsmaden er spist, og så er det tid til børneyoga i dagplejehjemmet i Frejlev ved Aalborg. Snart sidder Norah, Thor, Nikolaj og Malucca på de fire lysegrønne måtter. 

Dagplejer Charlotte Nielsen startede med børneyoga for et år siden, efter hun var blevet inspireret på kurserne ‘Kroppen på toppen’ og ‘Idrætsdagplejer’. Hun er overrasket over, hvor meget det har betydet for børnegruppen. 

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

“Børnene er blevet bedre til at lege sammen og til at invitere hinanden med i legen. Øvelserne har udviklet dem, så det er blevet en socialt velfungerende gruppe, og også sprogligt har det givet et løft. Min tilsynsførende pædagog og leder har bemærket, at børnene tidligere end normalt er gode til at lege sammen  og vise hensyn,” siger hun.

Nu skal vi være en slange

Børnene synger først en hej-sang, hvor deres navne bliver nævnt, og så går ‘vejrtrækningsbolden’ rundt. På skift trækker børnene den ud samtidig med, at de trækker vejret dybt ned i maven. Og når bolden foldes sammen, ånder de ud. 

“Børnene bliver bevidste om deres vejrtrækning, og de lærer at vente tålmodigt på, at det bliver deres tur,” siger Charlotte Nielsen. 

Hun tager plancher med dyrebilleder frem et efter et, og børnene ved lige, hvad de skal: Frøen får dem til at springe op og snappe efter en flue, hunden får dem op på alle fire og løfte ben, elefanten betyder, at de skal lave en snabel med arme og hænder, og med slangen ryger de ned på gulvet. 

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

Så ligger de der og er lange slanger, der indimellem stikker hovedet nysgerrigt op. “Jeg er imponeret over, at børn på mellem halvandet og to et halvt år kan koncentrere sig så længe,” siger Charlotte Nielsen.

Edderkop op ad ryggen

Efter dyreøvelserne synger børnene en sang om kroppen, mens de peger på mave, hoved, næse og øjne og synger om højre og venstre. Til sidst bliver yogaen afrundet med ‘Lille Peter Edderkop’. 

På skift ligger børnene helt stille på maven, mens et andet barn bruger fingrene til at være edderkoppen, der kravler op ad ryggen. Den flade hånd er solen, der tørrer Peters krop. Ingen tvivl om, at børnene synes, det er dejligt. Helt stille ligger de og tager imod berøringen. 

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

“Jeg kan kun anbefale børneyoga, og vi kommer faktisk omkring alt det, læreplanerne kræver. Man skal bare huske at være tålmodig. Det tager tid at indarbejde,” lyder rådet fra Charlotte Nielsen.

5 grunde til børneyoga

  • Opbygger kropsbevidsthed, styrke og fleksibilitet
  • Øger koncentrationsevne og hukommelse
  • Fremmer evnen til at slappe af i en travl hverdag
  • Øvelserne stimulerer kreativitet
  • Bidrager til, at barnet udvikler et positivt syn på livet

Kilde: Kursusmateriale fra Aalborg Kommune

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev