Annonce

Kvinde i stribet trøje undgår slag

Rapport fra bosted: Børn tæver og truer pædagoger på livet


Tæv og trusler på livet er dagligdag for de ansatte på en institution for autistiske børn og unge. Det er et krisetegn, når børnene reagerer voldeligt, mener Landsforeningen Autisme.

Annonce

Særligt de kvindeligt ansatte på Baunegård, en skole og døgninstitution for børn og unge med autisme, er udsatte for vold og trusler. Det viser en rapport fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.  Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Opdateret: 15.11.2017
De ansatte på Baunegård, en døgninstitution og skole for børn og unge med autisme i Værløse, oplever flere gange om ugen at blive slået, sparket og truet. Det viser et påbud fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.
 
Et barn har truet med at stikke en metalstang i øjet på en ansat, mens et andet har forsøgt at hælde kogende vand på en ansat. De mange tilfælde af vold og trusler vækker bekymring.
 
“Når personalet bliver konfronteret på den her måde, så peger det ind mod bostedet selv, for børn med autisme er ikke voldelige eller uopdragne. Jeg opfatter volden som et udtryk for, at der mangler nogle pædagogiske redskaber. Det påpeger rapporten jo også,” siger Heidi Thamestrup, formand for Landsforeningen Autisme.
 
Hun henviser til, at de ansatte flere steder i Arbejdstilsynets rapport forklarer, at de mangler viden om nogle af de mest udfordrende børns diagnoser.
 
Påbuddet fra Arbejdstilsynet, der er fra starten af 2017, viser, at der i 2016 er registreret 47 episoder med vold og trusler på Baunegård, som har 24 børn ialt - 12 af børnene bor på døgntilbuddet, mens yderligere 12 kommer udefra til skolens dagtilbud

Imidlertid tyder noget på, at der er stort mørketal. Således skriver tilsynet, ‘at registreringen af vold og trusler om vold på Baunegård er uensartet og ikke dækker den reelle forekomst’. 
 
De ansatte oplyser da også, ‘at fysisk vold er forekommende flere gange ugentligt. Nogle dage har gentagne episoder'. Arbejdstilsynet vurderer , at forebyggelsen af vold og trusler ikke fungerer. 
 

FOA: Manglende registrering problematisk

Den manglende registrering er et problem, mener Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA, som har fået rapporten forelagt.
 
“Det er problematisk, at de ikke får registreret ordentligt, for så har de ikke den nødvendige viden til at forebygge nye episoder. Derudover er registreringerne vigtige, hvis der opstår en arbejdsskadesag, for så kan medarbejderne dokumentere den forudgående belastning,” siger hun.
 
I rapporten står der, at nogle af de unge truer med at dræbe de ansattes familier. Den hyppige vold og de gentagne personrettede trusler slider så meget på nogle af de ansatte, at de risikerer ‘at udvikle belastningsreaktioner som angst, depression og PTSD’, skriver Arbejdstilsynet.
 
De mange episoder har særligt gjort det kvindelige personale så utrygge, at de ikke kan håndtere situationerne og må tilkalde mandlige kollegaer, som sendes ‘ud i så mange situationer med vold og udadreagerende adfærd, at det begynder at slide på dem’, skriver tilsynet videre. 
 
“Jeg tænker, at ledelsen skal sikre, at såvel det kvindelige som det mandlige personale er klædt fagligt på til at håndtere episoder med udadreagerende unge. Derudover har kommunen et ansvar for at sørge for, at der er tilstrækkeligt gode normeringer,” siger Charlotte Bredal.
 

Kommune klager over afgørelse 

Hos Københavns Kommune, der driver institutionen, fortæller Erica Tromp, centerchef i Center for Børn med Handicap, at de har klaget over påbuddet til Arbejdsmiljøklagenævnet, da arbejdsmiljøet på Baunegård - ifølge kommunen - er i bedring.
 
"Det er vores opfattelse, at de arbejdsmiljømæssige udfordringer, som er angivet i påbuddet, er i en positiv proces med konkrete tiltag og handlinger. Vi er i sagens natur enige i, at der skal være stor fokus på et trygt arbejdsmiljø, der forebygger vold og trusler. Vi afventer nu en afgørelse fra Arbejdsmiljøklagenævnet," skriver Erica Tromp, centerchef, Center for Børn med Handicap. 

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de tillidsvalgte på stedet samt FOAs lokalafdeling i København, LFS.

Opdatering: Fagbladet FOA er efter artiklen blev publiceret blevet gjort opmærksom på, at Socialtilsynet den 7. september offentliggjorde en ny tilsynsrapport på tilsynsportalen fra Baunegård. Her roses medarbejdernes kvalifikationer:

"Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets medarbejdere i høj grad har relevante kompetencer i forhold til målgruppens behov. Det er socialtilsynets opfattelse, at medarbejderne har relevante kompetencer i forhold til tilbuddets generelt godkendte målgruppe og faglige metoder," skriver tilsynet i rapporten.

Ifølge tilsynet er der dog stadig udfordringer med vold og overgreb:

"Socialtilsynet konstaterer dog samtidig, at tilbuddets skriftlige håndtering af magtanvendelser kan forbedres, ligesom socialtilsynet konstaterer at tilbuddets politikker om forebyggelse af vold og overgreb ikke lod til at være kendt blandt medarbejderne," skriver tilsynet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev