Annonce

Byggede kopi af Le Mans: Fædre vil have børn i Monas dagpleje


En 1:1.000 tro kopi af Le Mans-banen i baghaven hos dagplejer Mona Grandt stimulerer fantasien og styrker motorikken. Se børnene i aktion på banen i videoen. 

Annonce

Mona Grandt har været dagplejer gennem 16 år. Med hjælp fra sin mand har hun fået lavet en Le-Mans bane i baghaven. Banen appellerer til fantasien og børnene bruger den på mange forskellige måder.  Andreas Hemme/Johnny Frederiksen

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Hvorfor en Le Mans-bane?

"Jeg havde set en lillebitte, rund bilbane på nettet og tænkt: ‘God idé, jeg savner noget i haven, der stimulerer fantasien’. Da jeg bad min mand om hjælp, sagde han: 'Ok. Men så skal det også være en Le Mans bane!'," siger dagplejer Mona Grandt.

Hvordan bruger børnene banen?

"Jeg troede, de bare ville bruge deres små plastikbiler på banen, men efter to dage løb, hoppede og drønede de rundt på løbecykler og de trehjulede. Den appellerer til fantasien og har udviklet sig til en sand multibane," siger dagplejeren fra Brønshøj.

Og så styrker den motorik og koordinationsevne. Hvordan?

"Den har skarpe sving, hvilket træner fod-og øje-koordinationen, og så har den mindre pige fundet på at gå ‘på line’ ved at balancere på kanten mellem græsplæne og betonbane. Ret smart!" 

Den skulle også udfordre den taktile sans?

"Ja, en af mine drenge er lidt sensitiv og bryder sig ikke om følelsen af græs under sine fødder. Her kan jeg se, han bedre kan lide betonunderlaget. Det er en tryg måde for ham at ‘opdage’ sin krop på."

Kan den bruges året rundt?

"Nu må vi se. Her til vinter kan vi måske købe lastbiler med en lille skovl på og lege snerydning – eller strø noget salt? Vi må se, hvad børnene finder på."
 

Sådan laver du en Le-Mans bane

  • Grav en bane, der er en spade bred, cirka 12 cm.
  • Mål op – brug snor og pløkker. 1:1.000 svarer til en bane på 13,6 meter.
  • Grav banen 10 centimeter dyb, så frostsprænger betonen ikke.
  • Brug et brugt cykeldæk fra en børnecykel til selve Dunlop-broen. Støb broen ned i banen, så kan den holde til, at børnene går, hopper, løber og cykler henover den.
  • Se måleforhold på Facebook-gruppen: Le Mans - danske Le Mans fans.
Det skal du bruge
Materialer: 14 sække stolpebeton a 25 kilo, snor og pløkker og en handyman
Tidsforbrug: Ca. 10 timer
Udgifter: Omkring 500 kroner

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev