Billede af Ærøfærgen i havn

Tre år uden lønforhandling: Nu er der gennembrud på vej

Af Morten Olsen
Journalist

I 2014 kom Ærøfærgerne på kommunale hænder, og siden da, har medarbejderne ikke haft den lokale lønforhandling, de ellers skal have én gang om året. Der var ingen penge, siger direktøren.

I tre år har skibsassistenter og maskinmestre på Ærøfærgerne set langt efter lønforhandlinger. Johnny Frederiksen

Af Morten Olsen
Journalist

37 skibsassistenter og maskinmestre på Ærøfærgerne har i de sidste tre år set langt efter lønforhandlinger. 

FOA Sydfyn har presset på og skrev i sidste ende til borgmesteren, for at få hul på bylden, og det lykkedes at få en dialog i gang sidste sommer.

"Vi startede stort set på et nulpunkt uden dialog og forventninger til, at vi kunne løse sagen. Nu har vi skabt et rum, hvor vi taler om tingene i god ro og en ordentlig tone sammen med rederiet og direktøren," siger Christian Leth, der er konsulent i FOA Sydfyn.

Skridt i den retning

Men det er stadig ikke lykkes at blive enige om rammerne for en lønforhandling, så nu bliver FOAs forbund i København og Kommunernes Landsforening involveret i sagen, som dermed overgår til niveau 2 forhandlinger. Selvom det på papiret er en optrapning af konflikten, så er det også et skridt i den rigtige retning, forklarer Christian Leth.

"Vi har nu haft nogle møder, og det har været rigtig konstruktive møder bortset fra, at vi ikke kunne blive enige. Men vi føler, at vi bliver taget alvorligt og respekteret, og nu følger vi de regler, der er gældende, og vi forventer, at forhandlingerne om lokalløn bliver gennemført i løbet af efteråret," siger Christian Leth. 

Direktør: Jeg havde ingen penge

Ærøfærgernes direktør, Keld Møller, forklarer, at han ikke har haft nogen penge til lokale lønforhandlinger. Da Ærøfærgerne i 2014 overgik til den kommunale lønaftale, startede han med helt nye budgetter, hvor der ikke var sat penge af til den slags.
 
Da den overordnede overenskomst mellem FOA og KL heller ikke kastede penge af sig til en lokal lønforhandling, så var der ikke noget at dele ud, og derfor ville han ikke kaste sig ud i det, han kalder for skinforhandlinger.
 
"Det er jo lidt mærkeligt, at blive ved med at sætte sig til bordet og forhandle, når der ikke er noget at forhandle om," forklarer han.

Kommune spæder til

Efter tre år er der nu lidt penge i forhandlingsposen, blandt andet fordi Ærø Kommune har spædet lidt til. Derfor håber direktøren også på, at de finder en løsning ved de begærede niveau 2 forhandlinger.
 
"For mig er det vigtigt at sende et signal om, at vi nu går i gang med forhandlingerne, selvom der stadig ikke er så mange penge at give af," siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies