Ulla sidder på toilettet

5 skidegode råd til toiletbesøg på arbejdspladsen

Af Andreas Hemme
Journalist

Hvad er god skik for toiletbesøg på jobbet? Hvor lang tid må man bruge? Hvad gør man, hvis man efterlader en fæl lugt? Læs takt og tone-ekspert Gitte Hornshøjs fem bedste råd.

Når man skal, så skal man. Alle har brug for at komme på toilettet - også i arbejdstiden. Få ekspertens bedste råd til, hvad der er god takt og tone, når naturen kalder. Modelfoto/Johnny Frederiksen

Af Andreas Hemme
Journalist

Det eneste frirum vi har tilbage på denne jord er, når vi går på toilettet og låser døren. Sådan lyder det fra debattør, skribent og forfatter Gitte Hornshøj, der blandt andet har skrevet bogen ”Respekt – Takt og tone og kunsten at omgås andre mennesker”. 

Og at man skal på toilettet en gang i mellem, det kan man ikke komme udenom. Men hvad er god skik for toiletbesøg på arbejdspladsen? Her kan du læse Gitte Hornshøjs fem bedste råd til, hvordan man som gode kolleger laver såvel stort som småt på det lille hus. 

Ligegyldigt om man er dronningen, paven, eller en social- og sundhedsassistent på et plejecenter, så har man behov for at gå på toilettet. Og når man skal, så skal man, og det er et grundvilkår for os alle.

”God skik er, at når man har brug for at komme på afveje, så gør man det. Det er hamrende privat, at man skal på toilettet, så det er der ingen grund til, at man skal undskylde. Man skal heller ikke til at forklare, hvorfor man har brug for det,” siger Gitte Hornshøj.

2: Det tager den tid, det tager

Hvor lang tid man bruger på at forrette sin nødtørft, kan sætte mange tanker i gang, både hos en selv, hos kollegerne og hos ens arbejdsgiver. Men derfor skal man altså ikke prøve, at skynde sig igennem sit toiletbesøg.

”Hvis man ikke får tid på toilettet, så giver det problemer. Mange har jo fordøjelsesproblemer på grund af stress, og så er der ingen grund til, at man samtidig skal få dårlig samvittighed, fordi det tager lidt tid. Jo mere vi presser, desto mere presser det på, om man kan eller ikke kan, når man skal,” siger Gitte Hornshøj.

3: Vær en god kollega

Selvom et toiletbesøg nu engang tager den tid, det tager, så skal man stadig vise sig som en god kollega. Læsestof eller telefonen skal man derfor ikke medbringe til at fordrive tiden med, mens man er på toilettet.

”Det er sjældent, at en arbejdsgiver stiller regler op for, hvad man må lave på toilettet. Men en ansvarlig medarbejder ved godt, at et toiletbesøg ikke også indbefatter, at man skal følge med i, hvad der sker på Facebook. Derudover er det godt for både krop og sind med ro på toilettet, fordi det nytter ikke noget, at vi er på hele tiden,” fortæller Gitte Hornshøj.

4: Husk humoren

Når man er på toilettet, er det meningen, at man skal lave én af to ting. Hvis man ikke laver den første, men den anden, kan man komme til at efterlade en helt speciel lugt, når man går derfra.   

”Mange af os vil jo gerne lade som om, vi aldrig prutter, så det er fuldstændig tabubelagt at snakke om. Men der er nogle grundvilkår her i livet. Vi skal alle opleve kærlighed, vi skal alle opleve sorg, og nogle gange, så skal vi efterlade en lugt på toilettet. Det er ikke til at komme udenom,” siger Gitte Hornshøj.

Hun anbefaler derfor, at man går til det med humor i stedet for forlegenhed, hvis man oplever det, som mange frygter, nemlig at møde en kollega i døren, når man er på vej ud. Der er nemlig garanti for, at din kollega selv har stået i samme situation engang.

”De fleste har jo allerede fundet på tusinde undskyldninger, som at det må være personen, der har været derude tidligere, der er skyld i lugten. Men vi har en fælles referenceramme omkring det her. Så angrib det med humor i stedet, sådan kan man komme rigtig langt,” fortæller Gitte Hornshøj.

5: Husk hygiejnen

Andre folks lugt på toilettet kan man nok ikke slippe for, men det visuelle kan man nemt komme udenom.

”Der er ingen, der synes, det er rart at komme ud på et toilet, hvor man kan se, hvad der er sket. Hvis nogen ikke kan finde ud af at bruge børsten, så er det helt i orden at hænge nogle regler op derude. Det er for bummelum-agtigt at tage op på et personalemøde, men et humoristisk regelsæt kan gøre underværker,” siger Gitte Hornshøj.

Regler for toiletter på arbejdspladser

  • Der skal være et tilstrækkeligt antal toiletter på arbejdspladsen. Det vil sige, at der mindst skal være et toilet for hver 15 personer.
  • Der skal være særskilte toiletter for mænd og kvinder. Denne regel kan dog undtages, hvis der er fuld adskillelse fra gulv til loft mellem de enkelte toiletrum.
  • Ved skiftende arbejdssteder, skal arbejdsgiveren kunne anvise til et toilet inden for passende transporttid, som er cirka 10 minutter. 
  • Medarbejdere, der færdes i private hjem, kan henvises til, at bruge toiletterne i private hjem.
  • Hvis det ikke er muligt eller hensigtsmæssigt at benytte toiletter i lokaler i umiddelbar nærhed af arbejdsstedet, kan de ansatte i stedet henvises til at bruge offentlige toiletter.
Læs mere om reglerne her: 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies