Annonce

FOA-formand Dennis Kristensen.

Dennis K: Kommunen reagerer urimeligt hårdt


Fire social- og sundhedshjælpere er blevet fritstillet på plejecenteret Gefionshave efter medicinfejl. Afskedigelserne står ikke mål med forseelsen, mener FOAs formand Dennis Kristensen.

Annonce

FOAs formand Dennis Kristensen mener ikke, at Horsens Kommunes sanktioner mod medarbejderne fra Gefionshave står mål med forseelserne. Jørgen True

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Opdateret den 13/7 klokken 13.32 - Se den fælles pressemeddelelse fra Horsens Kommune og FOA Horsens nederst i artiklen. 

På plejecenteret Gefionshave i Horsens er fire social- og sundhedshjælpere blevet afskediget, da en beboer flere gange ikke havde fået sin medicin. Afskedigelserne er sket, efter at plejecentret i en periode havde været udsat for kritik fra flere pårørende.  
 
”Der blev sparet på os i flere omgange. Jeg har oplevet at være på arbejde alene med en vikar, der ikke kunne dansk, til 44 beboere. Generelt blev der gået mere op i økonomien end det menneskelige derude,” fortæller social- og sundhedshjælper Rikke Thagaard, der er en af de ansatte, som blev afskediget. 
 
FOA har ført sagen for de fire medlemmer og har argumenteret for, at fejlene i medicinhåndteringen burde føre til påtaler eller advarsler i stedet for afskedigelser.
 
”I mine øjne står kommunens sanktioner ikke mål med forseelsen. Fejl i medicinhåndteringen må selvfølgelig ikke ske. Men hvis det sker, så handler det først og fremmest om at lære af fejlen og forebygge gentagelser. Derfor synes jeg, at kommunen reagerer urimeligt hårdt,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.
 

Tid og kvalitet hænger sammen

Sagerne har været forhandlet med kommunen, som har fastholdt afskedigelserne af de fire social- og sundhedshjælpere. 
 
”Det er svært at forstå for mig. Jeg har lavet en fejl, og den har jeg beklaget. Men når man er i et hus, der er så presset, så sker der fejl. Tid og kvalitet hænger sammen, og når der bliver skåret så meget ned, så sker der en stigning i antallet af fejl,” siger social- og sundhedshjælper Rikke Thagaard.
 
Direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune Karin Holland mener dog, at det er grundlæggende faglige normer, der i sagen er blevet tilsidesat.
 
”Vi har fokus på borgernes sikkerhed. De rammer og vilkår, der er på Gefionshave, er de samme som på alle andre plejecentre i Horsens Kommune. Jeg vil hæfte mig ved, at vi har 1000 medarbejdere i kommunen, der har samme rammer, procedurer og ressourcer, og de håndterer det rigtig fint,” Siger Karin Holland. 
 
Hun vil ikke kommentere på Rikke Thagaards konkrete sag og udtalelser, men siger overordnet: 
 
”Medarbejderne er ikke fyret på grund af travlhed, men på grund af patientsikkerheden. Alle i kommunen har rigtig travlt, men derfor skal de faglige standarder stadig være i orden. Hvis det ikke forholder sig sådan, skal man øjeblikkeligt kontakte sin leder. I denne sag er det først for sent blevet tydeligt, at der har været kritisabel virksomhed.” 

Skuffet over FOA

FOA har uden held forsøgt at få kommunen til at ændre fyringerne til påtaler eller advarsler. 
 
”Jeg har på fornemmelsen, at FOA rent faktisk har kæmpet min sag. Men jeg havde fået at vide, at hovedforbundet kunne tage min sag videre. Det kunne de så ikke alligevel, fordi jeg ikke har været fastansat i otte måneder. Det var en kæmpe skuffelse, fordi jeg har betalt fuld pris til dem i mange år,” siger Rikke Thagaard. 
 
Til det forklarer FOAs formand Dennis Kristensen: 
 
”Adgangen til at kunne få afskedigelserne for et afskedigelsesnævn er begrænset af, at man skal have haft mindst otte måneders uafbrudt beskæftigelse ved kommunen. Men jeg har læst sagerne igennem og kan konstatere, at der både i FOA Horsens og i forbundets overenskomstafdeling er arbejdet ihærdigt for at undgå afskedigelser,” siger han. 
 

Sagen ikke afsluttet

Dennis Kristensen oplyser, at det ved en gennemgang af en af de ansattes lønsedler ser ud til, at hun har indgået i et fast vagtskema i en længere periode før fastansættelsen.
 
”Med den nye oplysning kræver vi nu forhandling med kommunen om fastansættelse med tilbagevirkende kraft,” siger Dennis Kristensen.
 
Direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune Karin Holland bekræfter, at sagen stadig kører. Hun forventer, at Horsens Kommune og FOA Horsens snarligt udsender en fælles pressemeddelelse om sagen.

”Jeg kan sige, at FOA Horsens har bedt om en ny forhandling, hvor de også er kommet med et udspil, der har andre perspektiver end tidligere. Det ser jeg positivt på, og sagen er derfor ikke afsluttet endnu,” siger hun. 

Pressemeddelelse: Horsens Kommune og FOA indleder ny forhandling

Forhandlingsrunden skal gavne både de ældre og de fyrede medarbejdere i Gefionshave.

Horsens kommune og FOA Horsens har i dag torsdag besluttet at udforme en fælles ramme for en fornyet forhandlingsrunde om afskedigelsen af medarbejderne i Plejecenter Gefionshave.

Udgangspunktet for forhandlingen er, at medarbejderne skal se sig i stand til at udøve den grundlæggende faglige standard for medicinhåndtering inden for rammer, ressourcer og ledelse i Horsens Kommune.


En forhandling om en mulig løsning til gavn for både de ældre i Horsens Kommune og de fyrede FOA-medlemmer sker med afsæt i følgende betingelser:


·         Patientsikkerheden for de ældre skal efterleves. Det vil sige, at de grundlæggende faglige normer for medicinhåndtering skal overholdes. Et ansvar som påhviler hver enkelt medarbejder


·         Der kan ikke gås på kompromis med patientsikkerheden, og aftalen forventes derfor at indeholde krav om et medarbejdertilsyn på medicinhåndtering i ½-1 år

Forhandlingen vil være individuelle forhandlinger mellem FOA Horsens, Horsens Kommune og den enkelte medarbejder.


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev