Annonce

En mand slår ud efter en kvinde

Tema: Vold i psykiatrien

Psykiatriske hospitaler bruger millionbeløb på vagtfirmaer

Nogle psykiatriske afdelinger er så udfordrede af syge og voldelige patienter, at de bruger millionbeløb på at sikre ro med vagtfirmaer.

Annonce

Efter flere voldelige overfald mod personalet har nogle psykiatriske afdelinger brugt millionbeløb på at skabe tryghed med vagter Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

For at sikre ro for ansatte og patienter, er flere af landets psykiatriske hospitaler begyndt at bruge millionbeløb på vagter. Det kan Zetland i samarbejde med Fagbladet FOA fortælle på baggrund af aktindsigter fra de fem regioner.
 
Eksempelvis brugte man i Region Sjælland 2,218 mio. kroner i Psykiatrien Vest på vagtselskabet Sjællandske Vagtservice i 2016. Brugen af dette firma blev ’iværksat som konsekvens af et påbud fra Arbejdstilsynet’. I Psykiatrien Syd i samme region brugte man 2,725 mio. kroner på vagtselskabet G4S, som blev hyret efter flere voldelige overfald på personalet.
 
Tendensen er problematisk, mener Karen Stæhr, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
 
“Med vagter på afdelingen kommer det til at minde om opbevaring af vores psykisk syge borgere i stedet for det, som det skal være, nemlig behandling. Det er en meget bekymrende udvikling,” siger hun.

På flere andre hospitaler har man ligeledes skruet op for brugen af vagter. På Psykiatrisk Afdeling Middelfart har de siden 2014 årligt brugt 2,373 mio. kroner på vagter. Fra juni til august 2016 brugte afdelingen yderligere 1,570 mio. kroner på Securitas-vagter på hospitalet på grund af en ‘ekstraordinær patientsituation på et sengeafsnit’.

Det er dog ikke kun vagter, der er et symptom på, at psykiatrien er presset. Fagbladet FOA har tidligere fortalt, at opkaldene fra otte psykiatriske hospitaler fordelt over hele landet steg med 19,7 procent fra 2010 til 2016. Opkaldene handler især om bortløbne patienter, konfiskering af narko samt pacificeringer af voldelige patienter.
 
Hos SIND, der er talerør for patienter og pårørende, mener de, at det er et skråplan, at politi og vagter oftere må involveres på hospitalerne. 
 
“Jeg er ikke i tvivl om, at det er et resultat af det øgede pres, der er kommet på psykiatrien. Der er kommet flere patienter, som er mere syge, men ressourcerne er ikke fulgt med,” siger Knud Kristensen, formand for SIND.
 
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er ked af, at det har været nødvendigt at indføre vagter nogle af landet hospitaler.
 
”Det er ekstremt beklageligt, at verden ser sådan ud. Når det så er sagt, så synes jeg, at det er godt, man begynder at ringe til politiet og forebyggende ansætter nogle vagter, for vi har desværre set nogle meget tragiske episoder på en række bosteder, hvor medarbejdere er blevet overfaldet eller slået ihjel,” siger ministeren.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev