Annonce

En sosu hjælper en ældre mand

2 ud af 3 sosu'er oplever ældre som svigtes af pårørende


Godt to ud af tre medarbejdere i ældreplejen oplever ofte, at der er ældre, som bliver svigtet af deres pårørende. Medarbejderne mangler tid til at hjælpe de ældre, mener formand for sosu i FOA. 

Annonce

Generelt er samarbejdet mellem de ansatte i ældreplejen godt, men mange oplever, at der også er ældre, som bliver svigtet af deres pårørende. Scanpix/Asger Ladefoged

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Pårørende der sjældent kommer, en ældre der sidder alene og er ulykkelig, og social- sundhedsmedarbejdere, der får pålagt en større omsorgsrolle. Det oplever mange ansatte i ældreplejen.
 

Læs også: 4 råd til at undgå konflikter med pårørende

En ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer, viser, at godt to ud af ud af tre (69 procent) medlemmer ansat i ældreplejen ofte oplever, at der er ældre, som bliver svigtet af deres pårørende. Bekymrende, lyder det fra formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr. 
 
“Vores medlemmer skal tage hånd om rigtig mange problemstillinger, når de pårørende ikke er på banen. Det kan gøre, at man risikerer at brænde ud,” siger hun til Fagbladet FOA. 
 
Problemet forstærkes af, at mange ansatte i ældreplejen ikke har tid til at trænge til bunds i, hvorfor den ældre sidder alene, vurderer Karen Stæhr.
 
“Medarbejderne har så travlt, at de ikke har tid til den dybe samtale med de ældre, som gør, at de finder ud af, hvad baggrunden er for, at de pårørende ikke er der. Havde de den tid, kunne de bruge deres faglighed til for eksempel at arrangere en besøgsven eller tage en samtale med de pårørende. Det er et svigt af medarbejderne,” siger Karen Stæhr. 
 

Bange for forfald  

Ifølge ph.d.-stipendiat Rikke Nøhr Brünner fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, kan det være grænseoverskridende for pårørende at komme på for eksempel et plejehjem. 

“For mange mennesker er døden og forfaldet, både det fysiske og det kognitive forfald, et tabu eller noget, vi har lyst til at fortrænge. Især når vi ser det hos vores egne familiemedlemmer,” forklarer Rikke Nøhr Brünner. 
 
Hun mener samtidig, at der kan være forskellige opfattelser af, hvornår noget er et svigt. Moren på plejehjemmet vil måske gerne have besøg hver dag, hvor datteren synes, det er helt fint med hver anden søndag.
 
“Men det giver god mening, at det er de ansatte, der oplever et svigt. Det er dem, der kender de ældres hverdag,” siger Rikke Nøhr Brünner. 
 

Mange har god kontakt 

Ældresagen genkender dog ikke billedet af ældre, der svigtes af deres pårørende. Ifølge Ældresagens undersøgelser har syv ud af ti ældre kontakt til familien flere gange om ugen, fortæller seniorkonsulent i Ældresagen Marie Lilja Jensen.

“Om de besøger dem eller ej, ved vi ikke, men min pointe er, at det svigt, de ansatte taler om, det er ikke noget, vi hører de ældre sige,” lyder det fra Marie Lilja Jensen. 

Samarbejde med pårørende

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg oplever ofte ældre, som jeg synes, bliver svigtet af deres pårørende?
Helt enig: 30 procent
Delvist enig: 39 procent
Delvist uenig: 20 procent
Helt uenig: 5 procent
Ved ikke/Ikke relevant: 5 procent

Kilde: Samarbejde med pårørende, FOA-undersøgelse, marts 2017, 2.122 ansatte i ældreplejen deltog.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev