Annonce

En kvinde foran en mur

Erhvervspsykolog: Medarbejdere bliver set som nyttige idioter


Det er umenneskelige vilkår, vi byder medarbejderne i dagens Danmark. Så klart var budskabet fra erhvervspsykolog Nadja Prætorius, da arbejdspres var til debat på Folkemødet.

Annonce

Der bliver ikke taget hensyn til, at det er mennesker, der udfører vigtige samfundsopgaver, og stress bliver ikke taget alvorligt nok, mener erhvervspsykolog Nadja Prætorius. Andreas Hemme

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Da der blev quizzet i FOAs telt på Folkemødet på Bornholm fredag, var der ikke tvivl blandt publikum om svaret på spørgsmålet ’hvor mange af FOAs medlemmer føler sig i høj eller meget høj grad stresset?’. 

Den højeste svarmulighed på 20 procent udløste en skov af hænder, og det var også det korrekte svar. 

”Man tager ikke hensyn til, at vi har med mennesker at gøre. Der er overvågning, dokumentationskrav og ensretning i arbejdsgangene, som man indfører for at effektivisere. Det ser godt ud på regneark, men når det kommer ud i det virkelige liv, så kan det slet ikke lade sig gøre.”

Sådan lød det fra erhvervspsykolog og forfatter Nadja Prætorius, som var en af de fremmødte, der til arrangementet var med til at sætte fokus på arbejdspres og stress.

Medlem af Folketinget Susanne Eilersen (DF) mente, at det både fra et menneskeligt og et samfundsøkonomisk synspunkt er problematisk, at arbejdspresset i ældreplejen fører til så mange sygemeldinger. Det går nemlig ikke bare ud over medarbejderne, men medfører også utrygge og syge borgere, og dyre vikarløsninger.

Hun havde et konkret forslag til, hvordan de fra politisk side kunne hjælpe med at skabe et bedre arbejdsmiljø. 

”Vi skal have kigget på dokumentationskravene og minuttyranniet. I lovgivningen bør vi angive, hvad den nye lovgivning erstatter af gamle dokumentationskrav. Lige nu bliver vi ved med at bygge på, og det skal vi undgå. Mødet mellem medarbejderen og borgeren er det vigtigste, og det skal vi have fokus på,” sagde hun. 

Det er ikke værdigt

I FOA mente forbundssekretær Jens Nielsen, at medarbejderne ikke skal se på problemet med for stort arbejdspres som et personligt problem, men som et kollektivt problem for hele arbejdspladsen. 

Samtidig sagde han, at der fra politisk hold skulle kigges mere på, om der er balance mellem kravene til medarbejderne, og de ressourcer, der følger med til at løse arbejdsopgaverne. 

”Mange politikere siger, at selvom der har været nedskæringer, så betyder det ikke noget for den service, der bliver leveret. Men det er simpelthen ikke rigtigt,” sagde han, efterfulgt af et stort bifald fra de tilhørende.

Uværdigt menneskesyn

Erhvervspsykolog Nadja Prætorius, der blandt andet har skrevet bogen ”STRESS - det moderne traume”, mente ligeledes, at kravene til medarbejderne er for høje, og at det ikke bliver anerkendt, at det er mennesker, der løser samfundsopgaverne.

”Nu er mennesker til for, at vi kan udøve det, samfundet har brug for. Vi bliver ikke set som nogen, der har vores egen ret og noget utroligt værdifuldt, som vi gerne vil bidrage med. Vi bliver set som nyttige idioter. Man har ikke viljen til at se stress som et fantastisk alvorligt problem. Det er ikke værdigt,” sagde hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev