Annonce

Portører demonstrerer for at få erhvervsuddannelse


Portører fra Region Hovedstaden og Region Sjælland gik tirsdag i demonstration fra Rigshospitalet til Danske Regioner, for at få svar på, hvornår erhvervsuddannelsen for portører kommer.

Annonce

Godt 200 portører mødtes foran Rigshospitalet tirsdag klokken 11 for at gå i demonstration til Danske Regioner på Østerbro for at få besked om, hvornår der kommer en erhvervsuddannelse for portører. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

I samlet flok gik omkring 200 portører fra Rigshospitalet til Danske Regioner på Dampfærgevej på Østerbro i København tirsdag middag. Anledningen var, at portørerne ville have svar på, hvornår erhvervsuddannelsen for portører, som blev vedtaget ved de seneste overenskomstforhandlinger mellem Danske Regioner og FOA, bliver oprettet.

Læs også: Sjællandske portører i strejke igen

Demonstrationen kommer efter en uge med overenskomststridige arbejdsnedlæggelser i både Region Sjælland og Region Hovedstaden på grund af utilfredshed med, at portører skal tvinges til at tage en uddannelse som serviceassistent i Region Sjælland.

Demonstrationen havde deltagelse af portører fra hospitalerne Gentofte, Herlev, Amager, Hvidovre, Rigshospitalet (både Blegdamsvej og Glostrup), Bispebjerg, Slagelse og Nykøbing Falster, Roskilde, Næstved og Holbæk. Og derudover deltog portører fra Fyn og Jylland.

Er Danske Regioner seriøse

Fra Rigshospitalet var portør Henrik Hast en af initiativtagerne til demonstrationen:

”Vi har så svært ved at forstå, at man i Danmark laver en aftale om en uddannelse, hvis man ikke vil have den. Er Danske Regioner en seriøs forhandlingspart, eller er de fulde af fup,” spørger Henrik Hast, der siden 1982 har været portør på Rigshospitalet.

”Det er så godt, at rengøringen med serviceassistentuddannelsen kan få en uddannelse. Men vi synes også, det er supergodt med en opdateret uddannelse til portørerne, så vi kan blive bedre til det, vi allerede er gode til,” siger han.

En uddannelse ville give anerkendelse

Også en af fagets få kvindelige portører, Tanja, som ikke ønsker at få sit efternavn frem, fra Gentofte Hospital ser meget gerne, at der kommer en erhvervsuddannelse til portører, selvom hun i 23 år har beklædt jobbet:

”Det ville være så vigtigt for os at få en portøruddannelse. Det ville anerkende os i systemet,” siger hun,” og skynder lidt på gruppen af mænd bag hende, der sakker bagud.

”Jeg har jaget med dem, men de er eddermame svære,” siger hun.

Hjerteblod

Egentlig er Tanja uddannet bager, men hendes far var portør, og siden hun engang var sommerferievikar, har hun også været portør. Og hun har været vild med det lige siden.

”Vi er her, fordi det er hjerteblod. Jeg er ikke bare portør. Jeg er portør,” siger Tanja på vej til Dampfærgevej.

”Jeg håber, at politikerne lytter til, at de er ved at smadre en branche, der er vigtig,” siger hun.

Nej til serviceassistentuddannelsen

Da gruppen af portører efter en halv times tid stopper ude foran Danske Regioner, bliver der råbt.

”Hvad siger vi nej til,” råber en portør.

”Serviceassistent-uddannelsen,” lyder svaret fra et kor af portører efterfulgt af klapsalver.

Henrik Hast tager ordet og siger til forsamlingen, at der er politikere, der ikke tror, der er forskel på at skubbe en rengøringsvogn og en seng:

”Men det er to forskellige profiler. De er ikke dårligere end os. Men vi kan noget andet, og der er brug for os på hospitalerne. Vi beder om et svar på, hvornår uddannelsen bliver sat i gang,” sagde Henrik Hast.

Med håb om dialogkaffe

Derefter kommer fællestillidsrepræsentant fra Rigshospitalet, Jens Anker Clausen.

”Hvor er det fantastisk, at se så mange gode kolleger. Jeg skal sige, at vi slet ikke må være her,” siger han og opfordrede sine kolleger til at genoptage arbejdet.

”Fagligheden er stærkt under pres. Vi vil have, at regionerne lever op til de aftaler, der er indgået mellem Danske Regioner og FOA. Det kan ikke være rigtigt, at man afvikler portørerne, mens vi venter på en uddannelse,” siger Jens Anker Clausen.

”Nu går vi ind, og så får vi se, om vi bliver budt på dialogkaffe,” siger Jens Anker Clausen.

Det blev ikke i dag, portørerne blev budt på kaffe, men de fik afleveret deres budskab skriftligt og efterfølgende blev der holdt fællesmøde i Fælledparken.

Det er forskelligt fra hospital til hospital, hvornår arbejdet bliver genoptaget, men alle hospitaler har planlagt at holde faglige møder i løbet af onsdagen.

Demonstration med 200 portører
Jørgen True
Demonstration igennem Købehavn med 200 portører
Jørgen True
Demonstration igennem København med 200 portører
Jørgen True
Demonstration med 200 portører
Jørgen True
Demonstration med 200 portører
Jørgen True
Demonstration for 200 portører
Portørerne endte demonstrationen foran Danske Regioner på Dampfærgevej i København. De blev ikke inviteret indenfor til dialogkaffe, men de fik afleveret deres budskab skriftligt og efterfølgende blev der holdt fællesmøde i Fælledparken. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev