Annonce

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Folketingets talerstol

Løkkes pensionsplan koster sosu'er 33.000 kroner om året


Det kommer til at ramme lav- og mellemindkomstgrupper hårdt, hvis regeringen forslag til en ny pensionsmodel bliver vedtaget.

Annonce

PenSam vurderer, at regeringens pensionsforslag vil blive dyr for almindelige lønmodtagere. Jens Dresling/Ritzau foto

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Et forslag om en ny pensionsordning, der skal løse problemet med, at det ikke kan betale sig at spare op til pension for flere og flere danskere, møder kritik fra pensionsbranchen. Det skriver Avisen.dk.
 
Forslaget er for komplekst og rammer skævt, er vurderingen hos de pensionsselskaber, nyhedsbureauet Ritzau har talt med.
 
Løkke-regeringens model går ud på, at man fem år før pensionsalderen skal kunne indbetale 55.000 kroner årligt efter skat på en særlig aldersopsparing.
 

Den udmærker sig ved, at offentlige ydelser som boligsikring og ældrecheck ikke modregnes.

55.000 er urealistisk højt

Men 55.000 kroner er et alt for højt beløb, vurderer Torsten Fels, der er direktør i pensionskassen Pensam, hvor blandt andet sosu-assistenter sparer op til alderdommen. 

"Det er vanskeligt for vores kunder at gøre brug af," siger Torsten Fels til Ritzau.

En sosu-assistent, der tjener cirka 300.000 kroner om året, sparer cirka 35.000 årligt op til pensionen, oplyser Pensam over for nyhedsbureauet.

Skal han eller hun spare det samme beløb op på en aldersopsparing, betyder det 13.000 mindre i rådighedsbeløb om året i årene op til pensionen sammenlignet med i dag.
 

Mindre rådighedsbeløb

For indbetalinger til en aldersopsparing skal man nemlig betale skat af først. Det skal man ikke af de nuværende arbejdsmarkedspensioner.
 
Og skulle sosu-assistenten udnytte den mulighed, regeringen lægger op til, fuldt ud, ville rådighedsbeløbet falde 33.000 kroner årligt, de fem år før pension.

Model lavet i regneark

"Modellen bærer præg af, at den er lavet i et regneark. Hvis man bare ganger og dividerer, kan man godt få frem, at det kan løse samspilsproblemet," mener Torsten Fels.
 
"Men hvis man kigger på den økonomi, en sosu eller en brandmand har, så er der altså ikke plads til det," siger han. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev