Annonce

En mand cykler på en villavej

Gratis cykler til rengøringsmedarbejdere


Aalborg kommune satser på alternativer til almindelig bilkørsel, og derfor hopper ni ud af ti rengøringsmedarbejdere på cyklen, når de skal rundt til byens borgere.

Annonce

Rengøringsmedarbejder Jens Næslund er blevet så glad for den cykel, han har fået stillet til rådighed på arbejde, at han har skrottet sin bil. Michael Bo Rasmussen

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

Sidste efterår fik omkring 80 rengøringsmedarbejdere i Aalborg Kommune stillet gratis cykler til rådighed. De må også bruges i fritiden. Reparationer, vedligeholdelse og cykelhjelme er en del af pakken.

Jens Næslund er en af de tilfredse brugere. Han tager cyklen både til og fra arbejde, mellem de skiftende arbejdssteder og i fritiden. Han er blevet så glad for at være cyklist, at han har skrottet sin bil. Den brugte han tidligere på jobbet. Han peger på flere fordele ved rugbrødsmotoren:

”Jeg får masser af frisk luft og motion i løbet af dagen. Cykelturen gør, at jeg er mere oplagt, når jeg starter arbejdsdagen klokken otte om morgenen. De borgere, jeg skal nå omkring, bor forholdsvis tæt på hinanden, og jeg kan hurtigt komme frem ad små smutveje og stier, hvor en bil ikke kan køre. Og jeg slipper for bøvlet med at finde ledige p-pladser,” siger han.

Cykler en lille halvmaraton dagligt

Han cykler op til 20 km på en arbejdsdag.

”Jeg er i fantastisk god form, især benmusklerne er stærke,” siger han.

Også i sin egenskab af arbejdsmiljørepræsentant er han glad for ordningen, fordi den er god for kollegernes generelle sundhed.

Erstatter gå-ruter

Nogle få af kommunens rengøringsmedarbejdere skal langt omkring og har derfor bil til rådighed. Cyklerne erstatter primært de tidligere gå-ruter, fortæller Liselotte Kjærup-Nielsen, fællestillidsmand for Aalborgs kommunalt ansatte rengøringsmedarbejdere. 
Hun siger videre, at en del tidligere selv har lagt cykler til.

”Med den nye ordning undgår vi slid på egne cykler,” påpeger fællestillidsmanden, som også er glad for tanken om Aalborg som en grøn cykel-by.

Hun melder om udbredt tilfredshed blandt kollegerne med ordningen.

Mindre transporttid

Kommunen har investeret 250.000 kroner i de nye cykler. Funktionschef i Aalborg Kommune Michael Binderup forklarer, at en af fordelene ved cyklerne er den øgede effektivitet.

”Vi skal levere en god og effektiv ydelse. Jo bedre og hurtigere medarbejderne kan komme rundt, jo bedre rustet er vi i konkurrencen med de 15 private leverandører, vi er oppe imod. Cyklerne giver mindre transporttid,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev