Annonce

En menneskemængde demonstrerer mod nedskæringer i velfærden

Flere tusinde trodsede regn til velfærdsdemo


Der var budskaber om varme hjerter og varme hænder på en kold majdag, hvor flere tusinde mødtes til demonstration mod besparelser i den offentlige sektor.

Annonce

Flere tusinde var på Rådhuspladsen i København for at demonstrere mod besparelser i den offentlige sektor d. 10. maj. 37 steder i hele landet var folk på gaderne for at demonstrere imod flere nedskæringer i kommuner og regioner. Jørgen True

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

Nogle forsøgte at skabe lidt forårsstemning med kolde øl, andre klamrede fingrene til den varme kaffe, mens de skuttede sig under regnslag og paraplyer. Men en ting var de enige om:

”Vejret vil aldrig stoppe vores kamp for bedre velfærd,” som Jan Hoby, der er formand for landsforeningen for Socialpædagoger, sagde fra talerstolen.

Flere tusinde var taget ind til Rådhuspladsen i København for at demonstrere mod besparelser i den offentlige sektor, og andre fulgte efter. 37 steder i hele landet var folk på gaderne for at demonstrere imod flere nedskæringer i kommuner og regioner.
En af dem var Jane Kejser Mortensen, der er social- og sundhedsassistent på Bispebjerg Hospital.

”Jeg er rigtigt træt af, at vi skal spare hvert år, og det er på tide, at vi gør noget. Vi må sige til politikerne, at nu må det være nok,” sagde hun.

Svært at yde et ordentligt stykke arbejde

Demonstrationerne var arrangeret af Velfærdsalliancen, der er en sammenslutning af politiske partier og fagforeninger fra hele landet. Blandt dem en lang række af FOA’s lokalafdelinger. Fælles for dem er, at de mærker, hvordan besparelserne gør det svært at yde et ordentligt stykke arbejde i hverdagen. Blandt dem var Helle Christiansen, der er social- og sundhedsassistent på Rigshospitalet.

”Det er jo mennesker, vi har med at gøre, og vi kan ikke rende hurtigere. Patientsikkerheden går ned, for vi bliver færre og færre til at passe dem, og det er ikke rimeligt,” sagde hun.

”Folk får hverken pillet bussemænd eller klippet negle”

Blandt en flok FOA-medlemmer stod også mureren Max Mortensen. Han supplerer sit murerarbejde med et job som omsorgsmedarbejder, og han var kommet for at støtte kollegaerne.

”Hvis der er ét sted, hvor den danske velfærd har lidt et knæk, er det inden for FOAs fagområder. Der, hvor jeg arbejder, er næsten halvdelen ufaglærte. Vi ordinerer medicin, vi bliver efterladt med 12 til 24 beboere, og det har en kæmpe konsekvens for de mennesker, der bor der. Når folk ikke får klippet negle i en uge i træk eller pillet bussemænd ud af næsen, så er vores samfund altså på vej i den gale retning,” sagde han og undskyldte sit sprogbrug.

”Løkke skal gå af”

Fra scenen fik Jan Trojaborg fra Københavns Lærerforening publikum til at råbe: ”Hvad vil vi ha’, Løkke skal gå af” i takt, mens hele pladsen spontant brød ud i et ”buuuhhh”, da Joachim B. Olsens navn blev nævnt.

Blandt demonstranterne var der dog også én, der rent faktisk var glad for forholdene i den vuggestue, hvor hun arbejder. Til gengæld havde Sabina Siestø Schapiro ikke gode minder om sin tidligere arbejdsplads.

”Jeg forlod den, fordi jeg ikke kunne stå inde for det længere. Vi var for længe alene med alt for mange børn, så jeg stod i situationer, der var farlige, hvor jeg tænkte, at hvis der sker noget nu, så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre,” sagde Sabina Siestø Schapiro, samtidig med at taleren på talerstolen serverede præcis samme pointe ud over det halvvåde publikum.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev