Annonce

FOA vinder principiel sag over Ankestyrelsen


Et medlem af FOA blev efter en arbejdsskade nægtet at
komme i jobafklaring, fordi han ikke ville modtage den ydelse, der hører til. Det ville nemlig kunne koste ham hans midlertidige opholdstilladelse. FOA bragte sagen for domstolen og vandt.

Annonce

Mona Striib, næstformand i FOA, glæder sig over, at et medlem af FOA nu har fået rettens ord for, at han kan komme i jobafklaring uden at risikere at miste sin opholdstilladelse. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Det skal være muligt at blive jobafklaret, selvom man ikke vil modtage den ydelse, der hører til. Det har landsretten slået fast i en sag mellem FOA og Ankestyrelsen.

Og det har stor betydning for et medlem af FOA, som dermed kan komme i jobafklaring uden at risikere at miste sin midlertidige opholdstilladelse.

Medlem takkede nej til ydelse

Sagen drejer sig om et medlem af FOA, der har boet syv år i Danmark. I en periode arbejdede han som pedelmedhjælper, men en arbejdsskade betød, at han ikke kunne fortsætte med at arbejde.

Siden fik han sygedagpenge, men den kommune han bor i besluttede, at dagpengene skulle ophøre, og i stedet ville medlemmet blive tilbudt et jobafklaringsforløb med en tilhørende ydelse.

Medlemmet har ikke ønsket at stå frem, men faglig konsulent i FOA Roskilde, Julie Hermind, som har behandlet sagen, siger:

”Den ydelse ønskede han ikke at tage imod, fordi det er en betingelse for hans midlertidige opholdstilladelse, at han ikke modtager sociale ydelser efter Aktivloven,” siger Julie Hermind.

Uden ydelse ingen afklaring

Kommunen mente dog ikke, at det var en mulighed at få jobafklaringsforløbet uden ydelsen, og den afgørelse blev indbragt for Ankestyrelsen, som fastholdt, at medlemmet ikke havde ret til et jobafklaringsforløb, hvis han afslog at modtage den tilhørende ydelse.

Den kendelse ønskede FOA at få afprøvet hos en domstol.

Og i april i år vandt FOA sagen og fik dermed landsrettens ord for, at en borger kan modtage et jobafklaringsforløb uden at skulle modtage den tilhørende ydelse.

Vigtig sejr for FOA

Og det er en vigtig sejr, siger næstformand i FOA Mona Striib:

”En af vores kolleger var fanget i et kafkask helvede. Hvis han sagde ja til en ydelse, som han egentlig er berettiget til, ville hans mulighed for at opholde sig i Danmark forsvinde. Myndighederne gjorde det umuligt for ham at nå frem til situation, hvor man kan forsørge sig selv. Det er rigtig vigtigt, at man som borger i det her land bevarer sin ret til at få hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet,” siger Mona Striib.

Hun kritiserer den opstramning af loven, der er sket:

”Vi har noteret os det groteske i, at deltidsarbejde og erhvervsuddannelse ikke længere tæller med til det krav, man skal opfylde for at få varigt opholdstilladelse. Så en opfordring til politikerne på Christiansborg må være: Kig lovgivningen efter i sømmene, så der ikke er uhensigtsmæssige forhindringer, der gør det udsigtsløst at finde en fornuftig løsning.”

Kommunen leder efter virksomhedspraktik

Efter dommen er Roskilde Kommune nu i gang med at finde en virksomhedspraktik til det pågældende FOA-medlem, så han kan få afklaret sin arbejdsevne.

”Medlemmet vil rigtig gerne have tilbuddet om hjælp til at komme tilbage til arbejdsmarkedet, fordi han gerne vil kunne forsørge sig selv og have et liv med sin danske kone og børn her i Danmark,” siger Julie Hermind.

Det er Søren Kjær Jensen, partner hos Elmer Advokater, der har ført sagen for FOA. Ankestyrelsen har ikke anket dommen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev