Annonce

Mogens Bech Madsen sidder på en bænk med grønne træer i baggrunden

Tema: Særregler for mænd

Særregler for mandligt pædagogisk personale er forbudt

En principiel afgørelse i Ligebehandlingsnævnet slår fast, at særregler for mandligt pædagogisk personale i daginstitutioner er en overtrædelse af ligebehandlingsloven.

Annonce

Ny afgørelse i Ligebehandlingsnævnet er en stor sejr for de mandligt pædagogisk ansatte, mener formanden for pædagogisk sektor i FOA, Mogens Bech Madsen. Jørgen True

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Det går ikke at have særlige regler for mænd i daginstitutioner, om at de ikke må hjælpe børnene ved toiletbesøg, bleskift og tøjskift. Det er resultatet af en ny principiel afgørelse i Ligebehandlingsnævnet. 

Sagen, der var blevet bragt for nævnet af Institut for Menneskerettigheder, drejede sig om en daginstitution, der i fem år havde haft regler om, at kun kvinder måtte udføre de nævnte opgaver. 
 
Men det er altså direkte forskelsbehandling på grund af køn, og er derfor en overtrædelse af ligebehandlingsloven. 
 
"Det er helt utilstedeligt, at den her forskelsbehandling overhovedet har fundet sted. Så afgørelsen er helt klart en stor sejr, som forhåbentlig kan være med til at fjerne noget af den mistillid, der er til mænd i faget," siger Mogens Bech Madsen, formand for pædagogisk sektor i FOA. 
 

Hver sjette har oplevet særregler

En undersøgelse, som FOA gennemførte via sit medlemspanel sidste år, viste, at hver sjette mandlige medlem inden for dagtilbud oplever direkte eller indirekte særlige regler for mandlige ansatte på arbejdspladsen. 

Læs også: Hver sjette mand føler sig diskrimineret i dagtilbud

"Afgørelsen er et godt sted at starte, men den løser desværre ikke hele problemet. Vi hører fra mange mandlige pædagogisk ansatte, at de ikke kan være i faget, hvis de skal føle sig så mistænkeliggjorte," fortæller Mogens Bech Madsen.

Ifølge ham skal der derfor mere oplysning om, hvor stort et udbytte børnene får ud af, at der også er mandligt pædagogisk personale til stede.

"Vi har derfor blandt andet et arrangement på folkemødet på Bornholm, hvor vi har inviteret ligestillingsminister Karen Elleman til en debat om, hvad vi kan gøre for at tiltrække flere mænd til faget," siger han. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev