Annonce

Børn og en voksen ligger på ryggen i skovbunden og spræller med arme og ben

Flere forældre vil have deres børn i dagpleje


Forældre, der ønsker mere nærhed i børnepasningen, kan i over halvdelen af de danske kommuner ikke være sikre på at få en dagplejeplads, viser rundspørge.

Annonce

Mange forældre efterspørger den tryghed og nærvær, som dagplejen kan tilbyde. Niels Åge Skovbo

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

I mange af landets kommuner er børnetallet efter mange års nedgang nu på vej op igen. 

Det kan mærkes hos visitationen, når der skal gives plads i dagplejen til de mange nye børn. Forældre, der ønsker dagplejeplads, kan nemlig ikke være sikre på faktisk at få plads i en dagpleje. 

55 procent af kommunerne oplyser i en undersøgelse, som Bureau2000 har foretaget blandt 81 danske kommuner, at forældrene nogle gange må acceptere en institution i stedet. 

Den stigende efterspørgsel på dagplejere har fået næsten en fjerdedel af kommunerne til at søge flere dagplejere, mens hver tredje kommune forventer at skulle søge flere det kommende år, viser undersøgelsen.

”Det er glædeligt, at kommunerne igen har fået øjnene op for den kvalitet, som den kommunale dagpleje repræsenterer, og nu er begyndt at ansætte flere dagplejere,” siger formand for pædagogisk sektor i FOA Mogens Bech Madsen.

26 nye dagplejere på et år

Én af de kommuner, som allerede har ansat flere, er Holstebro Kommune. Her har kommunen siden 1. januar 2016 ansat 26 nye dagplejere.

Her oplever man, som mange andre kommuner, et stigende børnetal, men også en stigende interesse fra forældre for at få deres børn i dagpleje. Det fortæller leder af dagplejen i Holstebro Kommune Klavs Eg.

”Forældrene sætter stor pris på trygheden i, at der er en voksen til fire børn, og at det er den samme person, børnene møder hver dag, når de bliver afleveret,” siger Klavs Eg.

I en tilfredshedsundersøgelse blandt forældrene, som Holstebro Kommune har udført på dagtilbudsområdet, viser resultatet også størst tilfredshed i dagplejen.

Svært at finde kvalificerede dagplejere

I Holstebro Kommune er behovet for flere dagplejere stadig aktuelt på trods af de mange nye dagplejere det sidste år. Men det er svært at tiltrække kvalificerede dagplejere, mener Klavs Eg.

”Vi kunne ansætte 20 mere i Holstebro by. Vi stiller meget høje krav til kvaliteten i dagplejen, og det er svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft,” siger han.

Det er ikke et enestående eksempel. I undersøgelsen svarer hver anden kommune, at der er problemer med at skaffe kvalificerede dagplejere.

Men det er kommunernes selv skyld i, mener sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen.

”I mange år har dagplejen stået først, når der skulle skæres ned på grund af faldende børnetal. Det er ikke den bedste reklame for at få nye til at søge ind i faget,” siger Mogens Bech Madsen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev