Annonce

En kvinde, iført sort jakke og briller, står og kigger direkte ind mod kameraet

Klyngeleder: Robusthed er arbejdspladsens ansvar


Ansatte skal hver dag føle, de har succes. Faglig stolthed
giver nemlig færre sygedage, mener Pia Bah, strategisk leder
for daginstitutionerne i Københavns Kommune.

Annonce

Når klyngeleder Pia Bah søger pædagogisk personale, står der aldrig ‘robust’ i jobannoncen. Det er arbejdspladsens ansvar.  Jørgen True

Af Birgitte Wulff
Journalist

Annonce

14 dage om året er en pædagogisk medarbejder i en af de kommunale vuggestuer i Københavns Kommune i gennemsnit sygemeldt. Målet er at sænke det til 11 dage, og det kræver nytænkning og robuste arbejdspladser, mener Pia Bah, der er klyngeleder for de kommunale vuggestuer i Sydhavnen i København.

“Det er demoraliserende at fokusere på det, vi ikke kan nå, og de opgaver vi ikke kan løse. Vi skal rette kikkerten mod fagligheden og arbejdsfællesskabet. Når det pædagogiske personale oplever en større grad af faglig stolthed, falder sygefraværet,” siger hun.

Læs også: 9 råd: Sådan får du en robust arbejdsplads

 Robusthed er ikke den enkeltes ansvar
Ifølge Pia Bah er det arbejdspladsen og ikke den enkelte medarbejder, der skal være robust nok til at klare de udfordringer, der rammer.

“Man skal kunne rumme at komme over i en anden gruppe. Det kan man, hvis man har fokus på opgaven. Vores mål er, at den enkelte medarbejder skal gå hjem fra arbejde og føle, at hun har haft en succesoplevelse. Det får man, når man føler sig fagligt kompetent,” siger hun.

Sygdom som belønning

Når Pia Bah søger nye medarbejdere, optræder ordet robust ikke i stillingsopslaget. Hun fokuserer på faglige egenskaber. Robustheden opstår, når arbejdspladsen formår at udvikle medarbejderne til at kunne håndtere de vilkår, som er en del af hverdagen i daginstitutionerne: sygefravær og nedskæringer.

Læs også: Hårdføre medarbejdere er i høj kurs

Ifølge Pia Bah er sygefraværet især højt i de institutioner, hvor der er meget udskiftning blandt lederne, og hvor arbejdsfællesskabet er lavt.

“Det er hårdt, når man skal dække ind for syge kolleger. Men man kan vende det om og sige, at det kan godt være, at vi ikke kan gå den lange tur, vi havde aftalt, men så går vi en anden tur eller finder på noget tredje. Det at turde tage ansvar og få opgaven løst under svære forhold kan blive en succesoplevelse. Men det kræver fagligt dygtige medarbejdere og en robust arbejdsplads, der udvikler sine medarbejderes kompetencer,” siger hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev