Annonce

To pilledoseringsæsker

Nye tilsyn fokuserer på medicinhåndtering


En ny form for tilsyn besøger fra marts udvalgte bosteder, akutfunktioner, hjemmepleje og plejecentre. Brug tilsynene til at lære mere om patientsikkerhed, siger sektorformand i FOA Karen Stæhr.

Annonce

De nye risikobaserede tilsyn har i 2017 fokus på medicinhåndtering og prøvesvar. Scanpix/Mads Jensen

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

OPDATERET 17.2.2017: Mellem 150 og 300 udvalgte bosteder, hjemmeplejer og akutafdelinger får i disse måneder brev med varsel om, at de kan forvente et såkaldt ’risikobaseret tilsyn’ fra starten af marts måned.

Stederne er valgt udfra, at det er her, der potentielt kan være størst risici for patientsikkerheden.

Temaet er medicinhåndtering og prøvesvar i patientforløb, og hvert behandlingssted får besøg af typisk to tilsynsførende, der interviewer ansatte, patienter og ledelse.

Der er på forhånd udformet nogle spørgeskemaer med såkaldte målepunkter, der omfatter sundhedsfaglige forhold i hjemmeplejenakuttilbud i kommunerne og bosteder
Skemaerne kan også bruges af institutioner, der ikke får tilsyn, som redskab til læring og kvalitetssikring. 

Ingen grund til bekymring

Som ansat behøver man ikke være nervøs for besøget, understreger 
Charlotte Hjort, Enhedschef, overlæge, Ph.d. i Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for tilsynet.

”Man bliver kun spurgt om det, der er relevant - man skal ikke læse en masse i forvejen eller gøre noget, man ikke er vant til. Det er også fint nok at sige ’jeg er helt ny’, ’jeg er under oplæring’ eller ’det er ikke mig, der plejer at gøre det – det er min kollega.’ Vi kommer for at sikre patientsikkerheden og har en forventning om, at det er det, man gør. Så man kan tage det stille og roligt.”

FOA: Positivt med nye tilsyn

Sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr er positiv over for den nye type tilsyn, der blev vedtaget af et bredt politisk flertal sidste år. De gør op med princippet om, at alle behandlingssteder får aflagt kontrolbesøg over en bred kam uanset behov. 

Hun opfordrer både ledere og ansatte til at forholde sig åbent til det.

”Vi opfordrer til, at lederne får talt igennem med medarbejderne, hvad der skal ske, så man får aflivet forestillingen om, at 'big brother is watching you', eller de skal finde fem fejl. Tværtimod er det netop for at forbedre vilkårene for borgerne, men også for medarbejderne, så de har de optimale betingelser for at udføre deres arbejde,” siger Karen Stæhr.

Flere får gavn af viden

Besøgene, der bliver varslet fire uger i forvejen, munder ud i en tilsynsrapport, hvor det fremgår, om der er overtrædelser eller mangler af betydning for patientsikkerheden. Der bliver desuden løbende opsamlet viden i materialer, der kan bruges af alle, som arbejder med kommunale sundhedsopgaver. 

”Under tilsynene er der en dialog mellem de tilsynsførende og medarbejderne, der giver noget læring. Det er jo ikke alle kommuner, vi kommer i, så der har vi en forventning om, at lederne er med til at sprede den viden, der bliver opsamlet,” siger Charlotte Hjort.

Karen Stæhr fra FOA mener, at det er positivt, at Styrelsen for Patientsikkerhed på forhånd har orienteret om tilsynene.

”Det er et vigtigt signal til lederne derude, at styrelsen har vist den åbenhed, så vi kan involvere vores medlemmer, og de kan spørge os om råd, hvis de har behov,” siger hun. 

Læs mere om risikobaserede tilsyn

Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside kan du læse mere om risikobaserede tilsyn og finde materialer, der løbende bliver udarbejdet om medicinhåndtering og prøvesvar.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev