Annonce

En kage ligger i en form af stanniol, som står ovenpå en træbriks

7 gode råd til at styre din sukkertrang


Gå sammen med kollegerne om at skifte kager på arbejdspladsen ud med for eksempel groft brød. På få dage vil I få mere energi.

Annonce

Det er næsten, som om den tigger om at blive spist, ikke? Men prøv at droppe søde sager i tre uger og oplev, hvor stor en forskel det gør. Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Når vi hygger med kollegerne, kommer der tit en kage på bordet. Men søde sager sender blodsukkeret til himmels, og kort efter falder det til et endnu lavere niveau. Og så melder sukkertrangen sig igen.

“Det kan være svært at bryde med en kultur, hvor man spiser kage og slik, når man skal fejre noget eller hygge sig med kollegerne. Men der er mange gevinster ved at begrænse sukker på arbejdspladsen, for eksempel bedre humør og mere overskud til at klare udfordringer,” siger professionsbachelor i human ernæring Vibeke Lund.

Hun står bag bogen Sukkersheriffen – få styr på familiens sukkervaner og vejleder virksomheder og medarbejdere til at skabe et ernæringsmæssigt sundere arbejdsmiljø.

Kage som præmie

“Hvis du gerne vil droppe søde sager, så fortæl dine kolleger, at nu gør du det i tre uger. Du giver kage, hvis nogen vil være med! Efter tre uger med sund mad sætter I jer sammen om en kage og snakker om, hvordan det var,” råder hun.

“De fleste bliver overraskede over, hvor store ændringer de oplever. De får mere energi til arbejdsdagen og fritiden, de er ikke så sultne om eftermiddagen, har ikke dårlig samvittighed og kan bedre foretage sunde valg derhjemme.”

Fordelene ved et stabilt blodsukker kan mærkes på få dage. Men efter tre uger har man ifølge Vibeke Lund været igennem et par kriser og bevist for sig selv, at man godt kan. Så er det lettere at beslutte sig for tre uger mere.

7 gode råd:

1. Vælg grøntsager og fuldkornsprodukter til alle måltider. 

2. Spis hver tredje time. Et sundt mellemmåltid kan være et stykke fuldkornsknækbrød og en gulerod.

3. Drop usunde depoter i tasker og skuffer. Erstat dem med mandler og knækbrød.

4. Tag en pose med gulerødder og andet grønt med på arbejde.

5. Spis altid, før du handler. Stabilt blodsukker er lig med færre usunde impulskøb.

6. Brug 5-2-strategien: Lad være med at spise søde sager på de fem hverdage – vent til weekenden.

7. Skab forskel på hverdag og fest. Sødt er okay ved særlige lejligheder.

Blodsukker - en vigtig balance

Sukker og hvidt brød er hurtige kulhydrater. De får blodsukkeret til at stige og falde hurtigt, og bagefter har man lyst til mere. Blodsukkeret bliver mere stabilt, når man spiser langsomme kulhydrater. De er især i grøntsager og fuldkornsprodukter.

Kilde: sundhed.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev