Annonce

En kvinde sidder, iført briller, ved et bord overfor en anden kvinde. I hendes hånd holder hun nogle papirer

Elene er censor for rengøringsteknikere


Serviceassistent Elene Munkholm er ansat i servicekorpset i Køge Kommune og er censor på ZBC, Zealand Business College, når rengøringsteknikere eller elever på grundforløb er til eksamen.

Annonce

Første gange serviceassistent Elene Munkholm var censor, var hun mere nervøs end eleverne. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Serviceassistent Elene Munkholm har her i januar været censor for ni elever på rengøringsuddannelsens grundforløb på ZBC, Zealand Business College. Eleverne har afleveret en fem sider lang skriftlig opgave. Derefter bliver de eksamineret i opgaven og i et emne, de har trukket, hvor de bliver eksamineret i både teori og praktik.

”Heldigvis bestod alle eleverne, og det gør de oftest,” siger Elene Munkholm. På grundforløbet bliver der ikke givet karakter, men kun bestået eller ikke-bestået. Hun mener, det er godt, at eleverne ikke får karakterer så tidligt i deres uddannelse, for dem, der i givet fald fik en lav karakter, skulle så bære en usikkerhed med sig i deres videre uddannelse.

Den erfarne serviceassistent kunne godt mærke, at eleverne var nervøse.

”Men det havde de ingen grund til, for de var alle dygtige,” siger hun.

Censor var også nervøs

Den første gang hun skulle være censor for et hold rengøringsteknikere på ZBC, Zealand Business College i Roskilde, var hun mere nervøs end eleverne. Det er hun slet ikke mere, og hver gang viser det sig, at hun og læreren er helt enige i deres bedømmelse af eleven.

Ved eksamen for rengøringsteknikere foregår det lidt anderledes, og her får eleverne karakter.

I begge tilfælde er prøven både mundtlig og praktisk. Eleven trækker et emne og skal for eksempel vise, hvordan man bruger en maskine eller tilrettelægger et rengøringsforløb i en sengestue eller et sanitetsområde og kunne forklare og besvare spørgsmål om emnet.

To kvinder står og kigger på en kvinde som er i gang med at vaske et gulv
Jørgen True
To kvinder står og kigger på en tredje kvinde, som står og vasker en væg
Jørgen True

Glemte handsker

”Det trækker ikke ned, hvis eleven glemmer at tænde for en maskine. Men det trækker rigtigt meget ned, hvis hun glemmer at skifte handsker eller bruger en klud, der har været brugt til toilettet og derefter bruger den på håndvasken. Det er en virkelig graverende fejl,” forklarer hun.

Der bliver også set på, hvor god eleven, den kommende rengøringsmedarbejder, er til at passe på sig selv. Det er vigtigt at være bevidst om arbejdsmiljøet og undgå nedslidning.

Dumpet

Det er sket flere gange, at Elene Munkholm har været med til at dumpe elever. Det gør hende ondt, for hun ønsker det bedste for dem, der tager uddannelsen.

”Vi kræver anerkendelse af vores fag. Der er ikke noget, der hedder ’bare’ at gøre rent. Rengøring er et fag, der kræver viden, og derfor er man nødt til at dumpe de elever, der ikke klarer eksamen godt nok,” siger hun.

Eleverne har dog mulighed for at dygtiggøre sig og gå op til eksamen igen. Enkelte dumper på grund af sprogvanskeligheder, der gør, at de ikke kan forklare sig.

”Men vi skal kunne arbejde selvstændigt og professionelt med faget. Det kan være dyrt for en kommune, hvis doseringen af rengøringsmiddel til linoleumsgulve er forkert, og livsfarligt for beboere, hvis en rengøringstekniker eller serviceassistent ikke forstår, hvordan man bryder smitteveje,” siger hun og tilføjer, at hun føler et ansvar for, at eleverne kan alle disse ting.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev