Annonce

Mand foran maleri

Regions-boss: Psykiatrien får ikke flere penge


Psykiatrien i Risskov er hårdt presset af vold mod ansatte og patienter der begår selvmord. Trods faresignalerne slår Bent Hansen (S) fast, at der ikke kommer flere penge.

Annonce

Regionsrådsformand Bent Hansen (S) slår fast, at der ikke kommer flere penge til den trængte psykiatri i Region Midtjylland. Polfoto/Claus Bonnerup

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I 2016 steg volden mod de ansatte på Psykiatrisk Hospital Risskov. Brugen af bæltefiksering af de psykisk syge patienter på hospitalet voksede ligeledes markant og antallet af patienter, der begik selvmord under indlæggelse, var det højeste i flere år.

Det har Fagbladet FOA de sidste dage kunne afsløre på baggrund af aktindsigter i psykiatrien i Risskov og Region Midtjylland.

Selvom forholdene i psykiatrien er pressede, så skal hverken personale eller patienter regne med, at der kommer flere hænder og senge. Det gør regionsrådsformand Bent Hansen (S) klart over for Fagbladet FOA.

Vi har lagt budgettet for 2017, og vi kender budgetrammerne. Jeg har ingen ekstra pose penge stående noget sted, det står jeg gerne inden for. Og jeg har ingen mulighed for her og nu at øge normeringen, hverken i Risskov eller andre steder i regionen,” siger Bent Hansen (S).

Han erkender dog, at psykiatrien i Risskov og flere andre steder i landet er presset, og han er nervøs for, hvad der sker, hvis udviklingen fortsætter.

”Jeg er da bange for, at man er på vej til at køre psykiatrien ned i et stort sort hul,” siger Bent Hansen (S).

Læge-formand: Flere ressourcer er nødvendigt

Hos Dansk Psykiatrisk Selskab tvivler man dog på, at situationen i Risskov og resten af Region Midtjylland kan løses uden flere ressourcer.

”Har man først oplevet en kurve, der går den forkerte vej, så er den svær at vende. Det giver jo personaleflugt og en masse andre ting, der gør, at budgetoverholdelse er vanskelig. At sige, at det kan ske uden ressourcer, tror jeg bliver udfordrende,” siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Fagbladet FOA ville gerne have spurgt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), om hun vil komme Bent Hansen (S) i møde og tilføre flere penge til den pressede psykiatri. Det var dog ikke muligt, at få svar på spørgsmålet fra ministeren, som i stedet sendte følgende skriftlige kommentar.

”Der er ingen tvivl om, at der er udfordringer i psykiatrien. Det vidner de sager, I sætter fokus på, også om. Netop derfor har vi også flere gange over de senere år tilført ekstra penge, senest 400 millioner kroner til blandt andet 150 ekstra pladser,” skriver ministeren gennem sin presseafdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev