Annonce

En kvinde, set bagfra, holder sig til lænden med begge hænder

4 råd der forebygger lændesmerter


Knap 900.000 danskere døjer med smerter i lænden. Er du en af dem? Så giv din lænd lidt kærlig hjælp.

Annonce

Knap hver femte sygedag skyldes lændesmerter.  Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Lændesmerter er så udbredte, at de ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er skyld i knap hver femte sygedag. Lænden er ryggens svage sted: Mens den øverste del af ryggen holdes stabil af ribbenskassen, og den nederste af bækkenet, er der intet til at støtte lænden – ud over muskler.

“Vi ser ofte, at en bruskskive har skubbet sig lidt som følge af svag rygmuskulatur. Så trykker den på nerven, og det gør ondt,” siger Christina Vedsted Nørrelund, der er fysioterapeut og osteopat hos Frederiksberg Osteopati.

Uanset om man sidder meget eller har hårdt fysisk arbejde, er det nødvendigt at træne ryggen. Vi mister nemlig muskelstyrke med alderen, og det skal der kompenseres for. Det kan være fristende at tilbringe de forestående juledage på sofaen, men det er ikke klogt.

“Gå en tur med julegæsterne. Bevægelse gavner fordøjelsen og ryggen, fordi blodcirkulation nærer muskler og ledbånd, og affaldsstofferne lettere kan blive transporteret væk. Der går nogle nervebaner fra tarmsystemet ind til de øverste lændehvirvler og ned mod bækkenet, så en forstoppelse kan give et neurologisk stress på ryggen,” siger Christina Vedsted Nørrelund.

“Kan man samtidig komme i gang med at lave ryg- og maveøvelser, er det rigtig fint. Men har du ondt i ryggen, så få din behandler til at lave øvelsesprogrammet.” 

Fire gode råd 

  • Varier dine arbejdsstillinger. Skift stilling tit, så det ikke er den samme del af kroppen, der belastes hele tiden. Kan dine arbejdsredskaber justeres, så de ikke belaster lænden unødigt?
  • Bevæg dig ofte i løbet af dagen, så du får gang i blodcirkulationen.
  • Træn mave- og rygmuskler. Træningen hjælper med at stabilisere lænderyggens mange små led. Find for eksempel øvelser på jobogkrop.dk
  • Lav såkaldte McKenzie- øvelser, hvor du svajer i lænden. Søg på ‘McKenzie bagudbøjning’ på Youtube.

Den mest udbredte lidelse

  • 880.000 danskere lider af lænderygsmerter. Lidelsen overhaler dermed både slidgigt og migræne
  • Næsten hvert 10. besøg hos lægen og hvert 3. besøg hos kiropraktoren og fysioterapeuten skyldes smerter i lænden
  • Næsten 20% af alle sygedage skyldes smerter i lænden. Desuden er smerterne en af de hyppigste årsager til førtidspension, kun overhalet af angst og skizofreni
  • Lænderygsmerter koster årligt samfundet 1,8 mia. kr. i behandling.

Kilde: Rapporten ‘Sygdomsbyrden i Danmark, 2015’, Sundhedsstyrelsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev