Annonce

Børn der slås

Vold på fritidshjem: Smider med sakse, sten og møbler


Længere skoledage og øget inklusion er nogle af forklaringerne på, at børn i fritidshjem og skolefritidsordninger har fået kortere lunte.  

Annonce

Børn i sfo'er og på fritidshjem har fået kortere lunte, og det går også ud over de voksne. Forklaringen er lange skoledage og inklusion af børn med vanskeligheder, mener sfo-leder.  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Det er ikke kun i psykiatrien eller i ældreplejen, at FOA-medlemmer risikerer vold og trusler som en del af jobbet. Det gør de også på landets fritidshjem og skolefritidsordninger, skriver gratisavisen Metroxpress.

Avisen har fået aktindsigt hos Arbejdstilsynet (AT) i flere sager, hvor børn har slået, bidt, sparket og skubbet til ansatte.

Andre eksempler er børn, der truer med kniv eller jernrør eller smider med sakse, møbler og sten.

Inklusion og lange skoledage udfordrer

En af de institutioner, der har haft besøg af Arbejdstilsynet, er sfo’en Gungehus i Hvidovre Kommune.

Leder Allan Jensen forklarer, at problemerne på sfo’en er vokset i takt med længere skoledage og øget inklusion af børn med vanskeligheder, og han mener, at de voldelige episoder belaster de ansatte hårdt.

”Inklusionstanken er smuk og god, men der er også flere udfordringer ved, at de skal inkluderes. De længere skoledage gør også, at eleverne er trætte og derfor mentalt og fysisk udmattede. Lunten er kortere, kan man sige,” siger han til Metroxpress.

Vold og trusler invaliderer

Tilsynschef i AT Karsten Refsgård oplyser, at de fleste institutioner er gode til at forebygge problemerne, men at der nogle steder er brug for påbud, for at de ansatte kan gå sikkert på arbejde.

”Vold og trusler er stærkt invaliderende. Udover den fysiske risiko har det store konsekvenser for det psykiske arbejdsmiljø. For eksempel risikerer man, at pædagogerne bliver bange for at gå på arbejde, hvis de bliver udsat for fysisk eller psykisk vold,” siger Karsten Refsgaard.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev