Annonce

Sosu til Em I sklls

Dansk sosu skrev historie til EM i Skills: Sådan blev hun så god


Olivia er den første sosu, der har repræsenteret Danmark til EM i Skills. Læs her, hvordan hun boostede sin faglighed og blev landets bedste.

Annonce

Olivia Rohde Olsen var som den første danske sosu til det prestigefyldte EuroSkills. Foto: Henrik Bruunsgaard

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

For første gang nogensinde var Danmark repræsenteret med en sosu-assistent, da EM i Skills blev afgjort i svenske Gøteborg søndag den 4. december. Den danske deltager var 20-årige Olivia Rohde Olsen.

Selvom det ikke blev til en podieplacering for den unge sosu, har stævnet været en stor oplevelse.

Det har været fedt at møde deltagerne fra de andre lande.  Og det har været en stor ære at få lov til at repræsentere Danmark. De faglige udfordringer til stævnet har også været en oplevelse, selvom jeg var lidt nervøs den første dag,” siger Olivia Rohde Olsen til Fagbladet FOA.

Flere kompetencer

Til EM i Skills, også kaldet EuroSkills, har Olivia både skulle løse praktiske opgaver såsom sårpleje og fjerne sting. Hun har også skulle løse en række cases. Hun skulle blandt andet skulle fortælle en patient, spillet af en skuespiller, hvordan man håndterer medicin.

Stævnet gav anledning til faglig selvrefleksion for Olivia. Hendes fag varierer nemlig meget mellem de europæiske lande.  Selv blandt de lande, vi normalt sammenligner os med, er der forskelle.

“Vores kompetencer er meget, meget forskellige fra land til land. I Tyskland må de kun udføre ældrepleje. I Danmark kan en sosu både arbejde med ældrepleje samt på hospitaler og inden for psykiatri.”

Læs også: DM i Skills 2016: Større end nogensinde før

 Faglig stolthed
Den danske sosu-assistent kvalificerede sig til EuroSkills, da hun i 2015 vandt DM i Skills sammen med Mette Blunck Lind.

Læs også: Her er vinderne af DM i SOSU Skills 2016

Succesen her har været med til at give hende en faglig stolthed, som hun håber vil smitte af på hendes fag.

“De fleste unge i Danmark har fokus på at tage en gymnasial uddannelse, så de kan uddanne sig videre. Jeg håber, at kunne gøre unge, der skal vælge uddannelse, opmærksom på, at man faktisk kan blive rigtig dygtig til sit fag, når man vælger en erhvervsuddannelse,” siger Olivia.

Hun skal nu fejre sin bedrift sammen med de øvrige deltagere til EuroSkills, inden hun igen skal tilbage til sit job, hvor hun arbejder med psykisk syge på et bosted lidt uden for København.

Der blev i alt kæmpet inden for 35 forskellige erhvervsuddannelser til EuroSkills og i alt deltog 450 unge fra 30 europæiske lande. 

Her er Olivias hemmelighed: Sådan blev hun Danmarks bedste

* Man skal brænde for faget. Hvis man skal blive god, så skal man have interesse for at hjælpe andre mennesker med sygefaglige opgaver som sårpleje og psykisk pleje. I det hele taget skal man brænde for at hjælpe andre mennesker, som til tider kan have en svær livssituation. Har man ikke kærligheden til faget, er det svært at blive rigtig god.

* Find en dygtig læremester. Olivia fortæller, at hun både på skolen og i sin praktik har haft dygtige lærere og læremestre. Det er vigtigt at komme ind under vingerne på erfarne folk, der brænder for at lære fra sig, hvis man skal vokse fagligt.

* Vær nysgerrig. Man skal have ønsket om at lære nye ting. Man bliver kun bedre, hvis man selv tager ansvar for at opsøge ny viden, fortæller Olivia.

* Vær ikke være bange for at dumme dig. SOSU-arbejdet kan være udfordrende og til tider meget hektisk - derfor er fejl svære at undgå. Man må ikke blive bange for at begå fejl, for de er nemlig også en del af læreprocessen.

* Du skal kunne tage ansvar for andre. Menneskerne, du møder på plejehjem, bosteder og sygehuse, lægger deres tillid i dine hænder, og stoler på at du kan hjælpe dem. Du skal kunne tage ansvar, så du kan bevare og styrke denne tillid, som borgerne viser dig.

* Du skal ikke være bange for at overskride grænser. Som SOSU-assistent kommer man tæt på andre mennesker. For at kunne gøre et godt arbejde, bliver man nødt til at kunne overskride sine egne grænser for at kunne hjælpe andre.

* Du skal være medfølende.
Empati er et nøgleord, hvis du skal blive en god SOSU. Du bliver nødt til at kunne tage udgangspunkt i mennesket, du møder, for at kunne hjælpe det bedst muligt, fortæller Olivia.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev