Annonce

En ældre mand i kørestol taler med en yngre sosu

Socialt samvær med ældre beboere kan belaste plejepersonalet


Social- og sundhedspersonale, der bruger meget tid sammen med ældre på plejehjem, får oftere depressive symptomer. Det viser ny overraskende undersøgelse.

Annonce

Det kan være psykisk hårdt for social- og sundhedsmedarbejdere på plejehjem at have socialt samvær med de ældre beboere. Det viser ny undersøgelse. Colourbox

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Samtaler og socialt samvær med ældre beboere på plejehjem kan give depressive symptomer hos social- og sundhedsmedarbejdere. Det viser en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet i samarbejde med Team Arbejdsliv, University College Cork i Irland og Københavns Universitet. 
 
 
Forskerne har fulgt 124 social- og sundhedsmedarbejdere på ti plejehjem i Danmark. Dem, der havde mest kontakt med beboerne havde flere depressive symptomer i forhold til dem, der havde kontakt i kortere tid. Det resultat overrasker forskerne.
 
”Det bliver tit diskuteret, om arbejdet i ældreplejen er for fragmenteret, og om der er for mange dokumentationskrav. Derfor var vores hypotese, at det ville være godt for plejepersonalet, hvis de havde mulighed for at snakke mere med beboerne. Men vi har fundet det omvendte,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Reiner Rugulies fra NFA til Avisen.dk. 
 

Svære samtaler kræver tid

Undersøgelsens resultater kommer også bag på formand fra social- og sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr. Hun peger på, at en af forklaringerne kan være, at det er hårdt for plejepersonalet, hvis de ikke har nok tid til at lytte til de ældres personlige oplevelser.
 
”Man står i nogle meget svære psykiske situationer, når man bliver konfronteret med mennesker, der er ensomme eller har mistet en ægtefælde eller måske oven i købet har mistet et barn,” siger Karen Stæhr til Avisen.dk. 
 
Den manglende tid kan gå ud over den faglige stolthed.
 
”Medarbejdere, der arbejder tæt med omsorg og pleje, bliver ramt af, at de simpelthen ikke har den nødvendige tid til at gøre et godt stykke fagligt arbejde med den værdighed og etik, de synes, det kræver,” siger Karen Stæhr til Avisen.dk. 
 

Ny undersøgelse på vej

Forsker Reiner Rugulies fra NFA peger også på, at resultatet måske kan skyldes, at de ældre beboere deler svære oplevelser med personalet. 
 
”Det kan være en psykisk belastning at snakke med beboerne,” siger han til Avisen.dk.
 
Han understreger dog, at forskerne kun har målt, om plejepersonalet havde kontakt med de ældre i over fem minutter ad gangen. De har altså ikke undersøgt, hvad der er foregået i samspillet mellem den ældre og den ansatte. Det er forskerne derfor nu i gang med at se på i en ny undersøgelse.

FAKTA: Bag om undersøgelsen

  • Ni observatører har fulgt 124 kvindelige social- og sundhedsmedarbejdere i 56 arbejdsenheder på 10 plejehjem i Danmark.
  • Observatørerne fulgte den enkelte medarbejder over en arbejdsdag og vurderede de følelsesmæssige stressfaktorer og følelsesmæssige ressourcer i arbejdet.
  • Social- og sundhedsmedarbejderne udfyldte et spørgeskema med spørgsmål om eventuelle depressive symptomer.
  • Undersøgelsen er lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i samarbejde med Team Arbejdsliv, University College Cork i Irland og Københavns Universitet.
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev