Annonce

Tema: Demens

Kendte skuespillere sætter fokus på demens


Et nyt skuespil om demens har premiere på Det Kongelige Teater og besøger efterfølgende flere af de demensvenlige kommuner.

Annonce

Henning Jensen spiller den demente far i teaterstykket 'Med sne', som turnerer landet rundt i samarbejder med Demensalliancen. Henriette Skov Andersen/Jørgen True

Af Henriette Skov Andersen
Videojournalist

Annonce

Skuespillet ”Med sne” handler om, hvad der sker med en familie, når folkesygdommen demens rammer. Et emne, som mange danskere kan forholde sig til, enten fordi de selv er ramt, er pårørende, eller som FOAs medlemmer, arbejder med demente til daglig.
 
Det er ikke noget tilfælde, at forestillingen hedder ”Med sne.” Bogstaverne danner ordet demens, hvis man bytter lidt rundt på rækkefølgen, og så beskriver det sygdommen, mener instruktøren bag forestillingen, Thomas Bendixen.
 
”Det er en til-snening af et menneske, ligesom når en tv-skærm, sner til,” siger han til Fagbladet FOA i tv-indslaget herover.

Personlig historie om demens

Stykket tager udgangspunkt i instruktør Thomas Bendixens egen historie om hans far, der er ramt af demens.
 
Den demente far bliver spillet af Henning Jensen, der i forberedelserne til stykket mødte instruktørens demente far for at kunne leve sig ind i, hvad det vil sige at være dement og pårørende.
 
”Det er grufuldt. Det er noget, der virkelig flår nervespidserne op på dig,” siger han.
Den folkekære skuespiller Kirsten Olesen, som mange danskere bedst kender som Agnes fra Matador, spiller neurologen, der forklarer, hvordan demens angriber hjernen. De voksne børn spilles af Maria Rossing og Peter Christoffersen.

Rejser landet rundt

Stykket har premiere lørdag den 26. november på Det Kongelige Teater i København. Når forestillingen har spillet i København, kommer den på turné i resten af i landet, blandt andet til nogle af de demensvenlige kommuner.
 
Her vil Demensalliancen være med til at skabe debat om personer med demens – og give ideer til, hvordan mennesker ramt af demenssygdomme fortsat kan være en del af samfundet. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev