Annonce

Række af faner foran stor forsamling af mennesker

Tema: Kongres 2016

Ulighed rammer hårdt blandt FOAs medlemmer


Stigende ulighed præger det danske samfund, og det er en udvikling, som FOAs medlemmer mærker. Derfor er det også et af de helt store temaer på FOAs kongres.

Annonce

"Vores historie giver os en forpligtelse til at tage os af de svageste i samfundet," sagde FOAs formand Dennis Kristensen på FOAs kongres. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Ulighed er et af de helt tunge temaer på FOAs kongres, der afholdes fra 16.-18. november 2016.

Det spåede entertaineren Niels Hausgaard i et underholdende indslag ved kongressens start, det bekræftede næstformand Mona Striib, da hun åbnede kongressen, og det fremgik krystalklart af formand Dennis Kristensens beretning.

”Maskerne i det sociale sikkerhedsnet er blevet for store. De seneste års reformer har ædt sig ind på både velfærden og anstændigheden,” sagde Mona Striib, og henviste blandt andet til kontanthjælpsloftet.

Socialpolitik vigtig for FOA

Hun understregede, at socialpolitikken i allerhøjeste grad er et anliggende for FOAs medlemmer, der ofte oplever arbejdsskader, langtidssygdom eller får brug for førtidspension. Og mange har mistet deres dagpengeret og er blevet henvist til kontanthjælpssystemet.

4000 FOA-medlemmer er er i dag på kontanthjælp, oplyste Dennis Kristensen i sin beretning, og de oplever systemets pres for at søge job, der ofte er svære at få øje på. Og eventuelt beskæringer i ydelsen, hvis det ikke lykkes. For det skal kunne betale sig at arbejde, lyder mantraet fra regeringen.

”Men man bliver ikke rask af at få fjernet sit forsørgelsesgrundlag, og man får ikke et job af den grund,” sagde Mona Striib.

Store forskelle i levetid

Dennis Kristensen pegede på, at det stærkeste udtryk for ulighed er forskellen i levetid og raske år i den sidste del af livet.

Derfor kæmper FOA for fleksibel pensionsalder, så blandt andre FOAs medlemmer kan gå tidligere på pension end for eksempel akademikergrupper, der typisk bliver væsentligt ældre og oplever mindre sygdom og svækkelse.

”På mange områder i samfundet stikker de bedst stillede af, og det fører til større og større ulighed,” sagde Dennis Kristensen og henviste også til udviklingen i lønninger. Når lønnen stiger procentuelt, så får de højest lønnede mest, og samtidig er det de grupper, der løber med hovedparten af lokallønnen.

Frygt for A- og B-hold

Dennis Kristensen nævnte også, at privatiseringen af offentlige opgaver som for eksempel ældrepleje og børnepasning kan bidrage til uligheden.

”Jeg frygter, vi får et A-hold, der kan betale for forgyldt velfærd, og et B-hold, der må nøjes med skrabede offentlige tilbud.”

Både formand og næstformand lagde op til, at kongressen skulle diskutere, hvad der kan gøres ved den stigende ulighed. 

”Vi er nødt til at få foden ned på bremsen i forhold til udvikling, der er i gang,” sagde Mona Striib.

Flere indlæg på kongressens første dag viste, at det var en opfordring, der vandt genklang blandt de delegerede.

 
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev