Annonce

Kvinde får taget blodtryk ved lægen

Tema: Sygdom

Se reglerne for lægebesøg i arbejdstiden


Ny dom bekræfter, at du har lov til at gå til læge i arbejdstiden uden at blive trukket i løn.

Annonce

En ny dom fra Østre Landsret bekræfter, at offentligt ansatte har ret til at gå til planlagte lægeundersøgelser i arbejdstiden uden at blive trukket i løn eller skulle bruge ferie eller afspadsering på det. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Din arbejdsgiver kan ikke trække dig i løn eller kræve, at du bruger afspadsering eller feriedage, hvis du er nødt til at gå til planlagte lægeundersøgelser eller få behandling på eksempelvis et ambulatorium på et hospital eller anden form for lægebesøg i arbejdstiden.

Det er gældende regler ifølge Funktionærloven. Fagforbundet HK har imidlertid måttet gå rettens vej for at få bekræftet reglerne. Region Sjælland havde nægtet en medarbejder at få frihed med løn til at gå til en planlagt undersøgelse på et ambulatorium i arbejdstiden.

Ifølge Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA, bekræfter dommen fra Østre Landret blot den retspraksis, der hidtil har været gældende. 

Hun opridser her reglerne, hvis du skal til lægen i arbejdstiden.

Gælder også FOAs medlemmer

Reglerne gælder medarbejdere, der er ansat med funktionærvilkår.

Dermed er sosu’er, dagplejere, pædagogmedhjælpere, teknisk servicemedarbejdere og alle andre, der er ansat under en offentlig overenskomst også omfattet.

Kræver lægefaglig begrundelse

“Først og fremmest skal der være en lægefaglig begrundelse. Hvis du skal have en kosmetisk operation, som ikke har noget med dit helbred at gøre, kan du ikke få fri med løn,” siger Ettie Trier Petersen. 

Den nye dom ændrer heller ikke på, at du så vidt muligt skal lægge dit lægebesøg uden for arbejdstiden eller på et tidspunkt, hvor det er til mindst mulig gene for arbejdsgiveren. 

I de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, har du lov til at gå til læge – uden at blive trukket i løn eller skulle bruge afspadsering på det.

”Får du en indkaldelse til et ambulatorium eller speciallæge, hvor der normalt er lang ventetid, så skal du tage imod den foreslåede tid, også selv om den ligger midt i arbejdstiden. Der er nemlig også et krav om, at du medvirker til, at din helbredelse sker hurtigst muligt,” siger chefjuristen.

Er du i tvivl, så kontakt din FOA-afdeling. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev